Arhiv novic 2021

Velikanski potepuški planeti mrgolijo v Galaksiji

22.12.2021
Jure Japelj
Astronomi so objavili odkritje vsaj 70 novih planetov, ki ne krožijo okoli zvezde temveč se prosto gibljejo po galaksiji. Vsi potepuhi so mladi velikanski planeti v katere bi lahko pospravili več Jupitrov. Raziskava je pokazala, da se v Galaksiji verjetno nahaja na milijarde potepajočih se plinskih velikanov.

Zgodovinski olimpijski uspeh mladih astronomov: osem medalj in pohvala

17.12.2021
Dunja Fabjan
Ekipi mladih astronomov in astronomk sta se izvrstno izkazali na letošnji Mednarodni olimpijadi iz astronomije in astrofizike. Z dvema zlatima medaljama, dvema srebrnima in štirimi bronastimi medaljami ter pohvalo so dosegli zgodovinski uspeh na svetovnih tekmovanjih iz znanja v matematično-fizikalnih vedah. Nikoli pred tem še niso slovenski dijaki in dijakinje na enem od tovrstnih tekmovanj dosegli dveh zlatih medalj.

Preberite v novi Spiki - december 2021

09.12.2021
Andreja Gomboc
Preberite v decembrski Spiki: Novice: Spoznajte kandidate za prve medzvezdne astronavte idr. Astronomija v naših šolah (V) Filozofija astronomije: Veliki pok in mitologije stvarjenja Luna in jaz: Dva očeta Efemeride: Uran na večernem nebu, Lunin mrk Testirali smo: Skywatcher Skyliner 250PX

Velikanski eksoplanet z vročim soncem

08.12.2021
Jure Japelj
Astronomi so odkrili nov eksoplanet, ki kroži okoli dvojne zvezde. Nič posebnega, boste rekli. A počakajte—ta planet sploh ne bi smel obstajati! Ena izmed zvezd v novoodkritem oddaljenem osončju je namreč precej vroča, s čimer naj bi po standardnem modelu onemogočila nastanek planetov.

Nevarni manever evropske sonde Solar Orbiter

26.11.2021
Jure Japelj
Jutri zjutraj po srednjeevropskem času se bo mimo Zemlje zavihtela evropska sonda Solar Orbiter. Mimolet bo sondi, s katero znanstveniki želijo bolje spoznati procese na Soncu, spremenil orbito in ji tako omogočil, da si bo našo zvezdo lahko ogledala od blizu. Manever pa ne bo minil brez nevarnosti.

Nespametno sestreljevanje satelitov

20.11.2021
Jure Japelj
Pred nekaj dnevi je odjeknila novica, da je Rusija sestrelila enega izmed svojih odsluženih vohunskih satelitov. Poteza je ustvarila večje število kosov vesoljskih smeti in s tem povečala nevarnost trkov v nizki Zemljini orbiti. Nerazumljivo dejanje pa ni edinstveno v vesoljski dobi. Pred Rusijo so se v streljanju satelitskih golobov preizkusile že Združene države Amerike, Kitajska in Indija.

Asteroid, ki je bil nekoč del Lune?

14.11.2021
Jure Japelj
Kamo'oalewa je Zemlji bližnji asteroid. Znanstveniki so odkrili, da bi bil asteroid v preteklosti lahko del Lune—v vesolje naj bi bil katapultiran po trku večjega asteroida z Zemljinim satelitom. Hipotezo bomo kmalu lahko potrdili, saj se bo v nekaj letih na Kamo'oalewa podala Kitajsko-Ruska misija in z njega na Zemljo prinesla vzorce kamnin.

Zakaj je tako težko obiskati Merkur?

25.10.2021
Jure Japelj
Vesoljsko plovilo BepiColombo se je oktobra 2018 podalo na pot proti Merkurju. Mali planet bo plovilo po dolgotrajni in zapleteni tirnici doseglo šele leta 2025. Kljub temu, da Merkur v primerjavi z zunanjimi planeti od Zemlje ni pretirano oddaljen, pa ga je kar težko doseči. Zakaj?

Arhiv novic