Arhiv novic 2022

Srednješolci opazovali asteroid 19612 Noordung

22.12.2022
Jure Japelj
Danes mineva 130 let od rojstva Hermana Potočnika Noordunga, pionirja vesoljskih tehnologij. Ob jubileju smo s srednješolkami in srednješolci pripravili lov na asteroid 19612 Noordung, poimenovan po vizionarju slovenskih korenin. Opazovanje s teleskopom GoChile je obrodilo sadove—temni asteroid smo našli v dveh zaporednih nočeh.

Poslušanje prašnih zlodejev na Marsu

15.12.2022
Jure Japelj
Pred dobrim letom se je rover Vztrajnost znašel na poti prašnega zlodeja. Rover je priložnost izkoristil za poslušanje vetrov v potujočem vrtincu. Sedaj so znanstveniki analizirali podatke in izmerili lastnosti dotičnega zlodeja.

Teleskop Webb odkril najbolj oddaljene znane galaksije

10.12.2022
Jure Japelj
Mednarodna skupina astronomov je v podatkih vesoljskega teleskopa James Webb odkrila najbolj oddaljene galaksije, kar jih poznamo. Galaksija rekorderka je tako daleč, da svetloba potrebuje kar 13.4 milijarde let, da pride do nas—ta galaksija je torej svetlobo oddala manj kot 400 milijonov let po velikem poku.

Začeli graditi največji radijski observatorij na svetu

06.12.2022
Jure Japelj
Po več kot 30 letih načrtovanja je gradnja novega radijskega observatorija končno stekla. Square Kilometer Array, ali SKA, bo največji radijski observatorij na svetu. Postavljen bo na dveh kontinentih: na zahodu Avstralije in v Republiki Južni Afriki.

Bleščeč satelit—nov žebelj v krsti astronomije

30.11.2022
Jure Japelj
Prototip komunikacijskega satelita BlueWalker 3 z ogromno površino je med najsvetlejšimi viri vidne in radijske svetlobe na nebu. Predstavlja novo v vrsti groženj astronomskim opazovanjem. Mednarodna astronomska zveza je v izjavi obsodila takšne projekte—ampak, ali je to dovolj?

2. 12. 2022: Zanimivosti nočnega neba: učenci in GoChile

27.11.2022
Boris Kham
Tokrat smo v studio radia Ognjišče povabili učence osnovne šole Hajdina in njihovega učitelja in mentorja Damjana Kobaleta, da se bodo »zagovarjali« zakaj so šli v puščavo Atacama in tam raziskovali nočno nebo s projektom GoChile.

Atmosfera eksoplaneta, kot je še nismo videli

23.11.2022
Jure Japelj
Znanstveniki so z vesoljskim teleskopom JWST opazovali eksoplanet Wasp-39b. S pridobljenimi podatki so dobili najbolj natančen pogled v atmosfero eksoplaneta do sedaj. V atmosferi so med drugim našli sledi vode, žveplovega dioksida, ogljikovega monoksida, natrija in kalija.

V središču silovite eksplozije so našli nevtronsko zvezdo

17.11.2022
Jure Japelj
Kaj nastane pri trku in zlitju dveh nevtronskih zvezd? Pred nekaj leti so znanstveniki opazovali svetlobo, ki je sledila kratkemu izbruhu sevanja gama. Prek analize opazovanj so prvič nedvoumno pokazali, da je bil produkt zlitja magnetar, to je hitro se vrteča nevtronska zvezda z močnimi magnetnimi polji.

Arhiv novic