08.02.2024

Dunja Fabjan

Februarska epizoda podkasta Temna stran Lune se z radovednim pogledom zazre v notranjost največjega planetarija na Poljskem!

Med letoma 2023 in 2025 obeležujemo sto let planetarijev in pripovedovanja zgodb pod kupolo. Zato je tokratni gost namestnik direktorja Šlezijskega planetarija, mag. Damian Jabłeka. V pogovoru predstavi zgodovino tega najstarejšega poljskega planetarija, aktivnosti znanstvenega parka in razmišljanje o vlogi, ki jo imajo danes planetariji. 

Epizodi lahko prisluhnete v priljubljeni aplikaciji za podkaste ali na povezavi https://podcasters.spotify.com/pod/show/temnastranlune/episodes/35---Planetariji-e2fc2cd.

Če se boste ob priliki zapeljali mimo Chorzowa na Poljskem planirajte obisk Šlezijskega planetarija in parka znanosti, zagotovo vam ne bo žal!

Na slikah: Kupola planetarija in parka znanosti (Chorzow, Poljska) s ptičje perspektive. Namestnik direktorja, mag. Damian Jabłeka, zraven sončne ure v notranjem dvorišču glavne stavbe planetarija. (Avtorstvo slik: Planetarium – Śląski Park Nauki)

Vse novice