25.03.2024

Barbara Rovšek

Sonce, Zemlja in Luna se bodo 8. aprila 2024 zvečer (če pogledamo na uro v Sloveniji) znašli dovolj dobro poravnani na isti premici, da bo za najsrečnejše opazovalce Sonce za dobre 4 minute v celoti mrknilo za Luno, ki bo takrat v mlaju. Na sporedu bo prvi letošnji Sončev mrk, ki bo popolni. Prejšnji Sončev mrk, ki je bil kolobarjasti (oziroma obročasti) se je odvijal 14. oktobra 2023, naslednji se bo 2. oktobra 2024 in bo tudi kolobarjasti.

Aprilski popolni mrk bodo lahko opazovali ribiči v južnem Pacifiku ter prebivalci Mehike, Združenih držav Amerike in Kanade v ozkem pasu popolnega mrka, ki se razteza približno v smeri JV - SZ od Mehike prek Teksasa do Ohia in Kanade, kjer ga bodo, preden pobegne na Atlantik, zadnji doživeli prebivalci Nove Fundlandije. Delni Sončev mrk pa bo viden s celotnih ZDA. Čez Severno Ameriko bo Sončev mrk oziroma Lunina senca potovala 1 uro in 40 minut (samo čez ZDA pa 1 uro). Začetek mrka bo, odvisno od časovnega pasu, med 11. uro dopoldne (na mehiški vzhodni obali, po pacifiškem času PDT) in 14.45 (v Novi Fundlandiji, po novofundlandskem času NDT), konec pa približno 2 in pol uri kasneje.

Pas, v katerem bodo 8. aprila 2024 v ZDA lahko opazovali popolni Sončev mrk. (Vir: NASA)

Sončni mrki se na Zemlji godijo periodično. Med dvema zaporednima mrkoma mine malo manj kot pol leta (glej seznam Sončevih mrkov). Dve dejstvi, povezani z gibanjem Lune okoli Zemlje igrata vlogo pri periodi pojavljanja Sončevih mrkov. Prvo je, da leži tirnica, po kateri Luna kroži okoli Zemlje, v ravnini, ki je malo nagnjena (za približno 5º) glede na ekliptično ravnino (ravnino, v kateri kroži Zemlja okoli Sonca). Če bi bil nagib manjši ali celo nič, bi Sončeve mrke lahko opazovali pogosteje in v skrajnem primeru celo vsak mesec enkrat — vedno ob mlaju (in tudi Lunine vsak mesec — vedno ob ščipu). Druga okoliščina pa periodo Sončevih mrkov s pol-letne skrajša na malo manj kot pol-letno: to je precesija osi Lunine tirnice okoli osi Zemljine tirnice, oziroma vozelna precesija. Perioda vozelne precesije Lunine tirnice je 18,6 let. Datumi Sončevih mrkov od enega do naslednjega se malo zamaknejo in ko preteče polovica od 18,6 let se (približno) ujemajo z datumi izpred tega časa.

Letošnjega Sončevega mrka na žalost ne bo mogoče opazovati iz naših krajev. Nam najbližji popolni Sončev mrk, ki vključuje tudi utemeljeno upanje na lepo vreme za opazovanje, bo 12. avgusta 2026. Mrk bo čez dobri dve leti (ali slabi dve leti in pol; precesija vozlov!) viden iz Španije in Portugalske.

Če si želite opazovati aprilski mrk, ga lahko spremljate tudi na katerem izmed mnogih prenosov v živo.

Naslovna slika: Fotografijo so posneli med popolnim Sončevim mrkom leta 2017 in objavili v članku o sončevem vetru v reviji The Astrophysical Journal Letters, avtorjev Habbal s sodelavci (2021).

Vse novice