23.03.2024

Jure Japelj

Zvezde včasih pomalicajo planet. Takšen obrok je bolj verjeten kmalu po nastanku planetov, ko njihove orbite še niso stabilne. Ko se nek planet preveč približa zvezdi, ga kombinacija plimskih sil in atmosfere raztrga.

Manj verjetno je, da bi bili planeti na meniju razvitih zvezd kot je Sonce. Vsaj tako so mislili astronomi do sedaj, a rezultati nove raziskave tega pogleda ne potrjujejo.

Skupina astronomov pod vodstvom Fan Liua iz avstralske univerze Monash je iskala zvezde podobne Soncu in na njih izvajala gastroskopijo. Na nek način. Zanimalo jih je, ali so te zvezde v preteklosti pojedle kakšen planet. Sledovi planeta bi se načeloma morali skrivati v zvezdnem spektru. Različni elementi v spektru pustijo različne odtise, po katerih jih lahko prepoznamo. 

Planet ima seveda v primerjavi z zvezdo zelo malo materiala, zato njegov odtis ni lahko prepoznati. Astronomi so se iskanja lotili na zanimiv način. Poiskali so pare zvezd istega tipa zelo blizu na nebu. Te zvezde so zelo verjetno nastale istočasno iz istega oblaka plina, zato bi morali njihovi spektri izgledati praktično identično. Nato so spektra para zvezd primerjali in iskali razlike, ki bi jih lahko pojasnili z ostanki pojedenega planeta.

Na ta način so odkrili kar sedem zvezd, ki so v preteklosti verjetno pojedle planet. Statistično gledano je okoli 8 % zvezd podobnih Soncu pojedlo vsaj en planet. Ta ocena je konzervativna, saj so raziskovalci iskali samo sledi kamnitih planetov, ne pa tudi plinastih.

Sledovi planeta v zvezdni atmosferi po nekaj sto milijonih let izginejo, zato so morale zvezde planete pojesti relativno pred kratkim (zvezde podobne Soncu živijo okoli 10 milijard let). So torej planetarni sistemi v splošnem manj stabilni kot se je domnevalo do sedaj? Mogoče, a za ta zaključek bo potrebno narediti še kakšno raziskavo več. Možno je tudi, da so bili nekateri izmed teh planetov pravzaprav potujoči planeti, ki niso vezani na zvezde in se prosto potikajo po vesolju.


Naslovna slika: Ilustracija zvezde medtem ko vanjo pada planet. Avtorstvo: K. Miller/R. Hurt (Caltech/IPAC) 

Vse novice