09.07.2024

Jure Japelj

Plovilo Parker Solar Probe je bilo izstreljeno leta 2018 z namenom opazovanja Sončeve korone. Korona je zunanja plast Sončeve atmosfere, redka in izredno vroča plazma v kateri najdemo strukture kot so filamenti in protuberance. Korona je ključ do razumevanja procesov na površju in tik pod površjem Sonca, s tem pa tudi boljših modelov za napovedovanje vesoljskega vremena.

Plovilo bo zapletene procese v in na Soncu poskušalo razumeti s štirimi glavnimi instrumenti. Zvezdo bo slikalo od blizu pod različnimi koti, merilo bo magnetna polja in Sončev veter (tok nabitih delcev s Sončevega površja).

Posebnost plovila je, da se bo Soncu približalo na zgolj 9 Sončevih radijev. Doseči takšno orbito ni enostavno. Plovilo bo kar 24-krat potovalo okoli Sonca, pri čemer se bo sedemkrat približalo Veneri, ki ji bo vsakič nekoliko spremenila orbito (zadnji mimolet bo novembra letos).

Nasa je sporočila, da je plovilo 30. junija dvajsetič obšlo Sonce. V najbližji točki, znani pod izrazom perihelij, se je Soncu približalo na vsega 7.26 milijona kilometrov (okoli 19-kratna razdalja med Zemljo in Luno). Pri tem se je (glede na Sonce) gibalo z vrtoglavimi 635 tisoč kilometrov na uro ali 176.46 kilometrov na sekundo. 

Gre za daleč najhitrejše plovilo v vesolju. Helios 2 je v sedemdesetih letih dosegel hitrost 70.2 kilometrov na sekundo, sonda Juno je pri potovanju okoli Jupitra dosegla 58.3 kilometrov na sekundo. Kot zanimivost povejmo še, da je bila največja hitrost plovila New Horizons 23.3, trenutna hitrost Voyagerja 1 pa je 17 kilometrov na sekundo. Vse hitrosti, razen v primeru Juno, so merjene glede na Sonce.

Plovilo bo na podobni razdalji okoli Sonca letelo 30. septembra letos. Konec decembra bo začelo s prvim izmed zadnjih treh obhodov, ko bo Soncu v najbližji točki še dvakrat bližje kot v tokratnem obhodu.


Naslovna slika: Ilustracija plovila Parker Solar Probe ob opazovanju Sonca. Avtorstvo: NASA/Johns Hopkins APL/Steve Gribben 

Vse novice