05.07.2024

Jure Japelj

Zvezda CI Žirafe (oziroma CI Camelopardalis ali na kratko CI Cam) je stara znanka astronomov. Sprva je bila katalogizirana kot zvezda razreda Be, torej relativno vroča zvezda z nekoliko nenavadnim spektrom.

Nato je leta 1998 zvezda nenadoma zasvetila v rentgenski svetlobi. Za trenutek je postala najsvetlejši rentgenski vir svetlobe na nočnem nebu. S tem je izdala svojo pravo naravo: zvezda ni osamljena, ampak ima spremljevalko. Rentgenske dvojnice, kot imenujemo takšne objekte, niso redke. Spremljevalna zvezda je kompakten objekt (nevtronska zvezda ali črna luknja), ki se počasi hrani s snovjo, uhajajoče s površja primarne zvezde. Snov po spirali pada proti spremljevalki, pri čemer seva rentgensko svetlobo. V izjemnih primerih pade proti kompaktnemu objektu večja količina snovi, kar vodi do izrazitejšega izbruha ali eksplozije, ki v vesolje pošlje večje količine snovi.

V nedavno objavljenem poročilu smo izvedeli, da CI Žirafe obkroža tanek obroč snovi. Obroč se na nebu razpotega preko 8 x 12 kotnih minut, kar na razdalji zvezde (okoli 13000 svetlobnih let) ustreza 31 x 47 svetlobnim letom. Obroč še posebej močno sveti pri valovnih dolžinah, ki so povezane z dvakrat ioniziranimi atomi kisika.

Obroč je vsekakor povezan z dvojnico. Verjetno gre za snov, ki jo je v medzvezdni prostor zalučal izbruh, pomešano z medzvezdnim plinom. Glede na današnjo velikost obroča je bila snov izvržena pri izbruhu pred več sto leti (in torej ni povezana z dogodkom iz leta 1998).

V raziskavi so sodelovali profesionalni astronom Robert Fesen in ljubiteljski astronomi Marcel Drechsler, Xavier Strottner in Yann Sainty. Slednji trije so znani astrofotografi, ki z dolgimi osvetlitvenimi časi slikajo večje dele neba in na ta način odkrivajo planetarne meglice in druge (megličaste) objekte. Prvotni namen raziskave je bil opazovanje ostanka supernove G150.3+4.5 v ozvezdju Žirafa. Obroč okoli CI Žirafe se nahaja poleg ostanka supernove in je bil odkrit po naključju. Ostanek supernove in obroč nista fizično povezana.

Obroč in njemu podobni, ki jih bodo astronomi v prihodnosti nedvomno odkrili, bodo pomagali pri razumevanju procesov, ki potekajo med aktivno fazo rentgenskih dvojnic.


Naslovna slika: Novoodkriti megličasti obroč okoli zvezde CI Žirafe. Avtorji: R. Fesen, M. Drechsler, X. Strottner, Y. Sainty

Vse novice