03.05.2024

Jure Japelj

Ne, to ni kolonija pajkov pod vašo posteljo. Črne pajkaste strukture je pred kratkim v bližini Marsovega južnega pola posnel Esin ExoMars Trace Gas Orbiter.

Strukture se pojavijo na začetku Marsove pomladi. Pozimi se na površju v obliki ledu nalagajo plasti ogljikovega dioksida. Pomladanska Sončeva svetloba oglijkov dioksid v spodnjih plasteh segreje in pretvori v plin. Nakopičeni plin prebije led; nastali gejzir plin in temen prah raztrosi po ledu. Temna področja so velika med 45 metri in kilometrom. 

Na večjih področjih strukture izgledajo manj pajkovske (spodnja slika). Še en Esin satelit, Mars Express, jih je ujel na področju Inca City v bližini južnega pola. Poimenovanje področja je navdihnila navidez geometrijska postavitev grebenov, ki spominjajo na inkovske ruševine. Področje si lahko podrobneje ogledate na interaktivni sliki.

Pogled na Inca City. Ime je področje dobilo po navidez urejeno postavljenih grebenih, ki spominjajo na inkovske ruševine. “Pajki” so temne pike na sliki. Avtorstvo: ESA/DLR/FU Berlin

Nastanek grebenov na tem področju še ni povsem pojasnjen. Mogoče gre za sipine, ki so sčasoma okamenele. Lahko, da gre za strjeno magmo, ki je pred časom privrela na površje. Ali pa so strukture povezane z ledenikom, ki prekriva to območje. Najbolj verjetno je, da so grebeni povezani s trkom asteroida. Obstajajo namigi o večjem kraterju na tem področju. 

Kljub odkritju pajkov na Marsu o Ziggyju Stardustu zaenkrat ni sledov.

Topografija področja Inca City. Slika je bila ustvarjena s posnetki, ki jih je Mars Express posnel 27. februarja 2024. Avtorstvo: ESA/DLR/FU Berlin

Naslovna slika: Pajki na sliki, kot jih je posnel Mars Express. Avtorstvo: ESA/TGO/CaSSIS 

Vse novice