03.05.2024

Dunja Fabjan

Zgodba spominja na kozmično sestavljanko, kjer se morajo vsi elementi ujemati, da prepoznamo končno sliko. Del sestavljanke so nedavno prispevali raziskovalci in raziskovalke Inštituta Max Planck za raziskovanje zunajzemeljske fizike.


Vesoljski orki, omenjeni v naslovu, so neobičajno velika območja krožne oblike, ki sevajo šibko radijsko svetlobo. Nenavadni radijski krogi ali Odd radio circles (ORC) so trenutno še nepojasnjenega izvora. Astronomi so jih odkrili leta 2021 med pregledom neba ASKAP (Australian SKA Pathfinder), ki je predhodnik radijskega teleskopa SKA.


Njihove velikosti presegajo velikost običajne galaksije. Radijsko sevanje naj bi bilo posledica udarnih valov, vendar izvor le-teh predstavlja veliko uganko. So posledica burnega nastanka zvezd? Zlitij supermasivnih črnih lukenj? So mogoče ostanki supernov v skupini nam bližnjih galaksij ali na drug način povezani z galaksijami? Na območju osmih ORCov so znanstveniki odkrili eliptične galaksije podobnih mas kot naša.

Levo združeno sliko ORCja Cloverleaf sestavljajo opazovanja v različnih valovnih dolžinah: radijskih (roza), rentgenskih (modra) in optičnih (rumeno bela barva). Na desni so posamična opazovanja: A-D galaksije v združevanju, radijski podatki pregleda ASKAP ter rentgensko sevanje zaznano s teleskopom XMM-Newton. Avtorstvo slike: X. Zhang and M. Kluge (MPE), B. Koribalski (CSIRO)


Na Inštitutu Max Planck so na podlagi šibkega sevanja, ki ga je opazil rentgenski satelit eRosita, zaprosili za opazovalni čas na starejšem rentgenskem teleskopu XMM-Newton. Njihov namen je bil opazovanje bližnjega ORCja Cloverleaf (Deteljičin list), ki je oddaljen 600 miljonov svetlobnih let. Za astronome je ta razdalja skoraj neposredna bližina.


Sestavljanka, ki so jo oblikovala novejša rentgenska opazovanja ter starejša radijska opazovanja in prisotnost eliptične galaksije v središču ORCovega območja, nakazujejo, da je Detekljičin list posledica zlitij in burnega dogajanja v plinu med skupinami galaksij. Plin med galaksijami se med trki segreje in oddaja tudi rentgensko sevanje. Obenem pa pride ob takih zlitjih tudi do združevanja galaksij, kar so ravno tako opazili. Redkost ORCjev pa bi lahko bil posledica tega, da se plin segreje le pri zlitjih skupin galaksij, kjer iz njih nastane nov objekt s skoraj trikrat večjo maso.


Esra Bulbul, glavna avtorica raziskave, je v svojih zaključkih previdna: »Scenarij združitve [skupin galaksij, op.ur.] naravno pojasnjuje značilnosti ORCja Cloverleaf, vendar je pomembna previdnost, saj je to samo en tak sistem. Z izvajanjem celovitih opazovanj v širokem območju valovnih dolžin pa želimo razkriti izvor tudi ostalih ORCjev."


Skrivnost ORCjev je torej še vedno zavita v tančico.

Vse novice