26.01.2024

Jure Japelj

Spletna stran Portal v vesolje je zaživela leta 2010. Od takrat smo, majhna skupina astronomskih navdušencev, napisali okoli 800 člankov o najnovejših raziskavah in odkritjih na področjih astronomije, astrofizike in kozmologije. Napovedovali smo astronomske dogodke po Sloveniji in opozarjali na zanimive televizijske in radijske oddaje ter podkaste o vesolju. Na portalu smo zbirali učno gradivo za učitelje osnovnih in srednjih šol. In še in še.

V slabih petnajstih letih smo tako portal kot ustvarjalci prehodili dolgo pot. Zadnja leta je postalo jasno, da stran ni več v koraku s časom. Čas je bil za korenito prenovo.

Prerojeni Portal v vesolje nima le nove podobe, temveč tudi nekoliko spremenjeno vsebino. Fokus portala ostajajo novice iz sveta astronomije, astrofizike in kozmologije. Objavljali bomo obvestila o astronomskih dogodkih - z veseljem bomo objavili tudi vaš dogodek, samo pravočasno nam ga sporočite. Novost je astronomska slika tedna. Z eno sliko bomo vsak teden ovekovečili zanimiv dogodek iz sveta astronomije. Tudi tu ste vabljeni, da pošljete svoje fotografije ali predloge*. Na spletni strani boste našli tudi osnovne efemeride za Ljubljano in nekaj zanimivih povezav. 

Izobraževalna dejavnost, ki vključuje pripravo učil in gradiv, se seli na spletno stran Zavoda Cosmolab, ki bedi tudi nad Portalom. Stara spletna stran z novicami in gradivom bo še vedno dostopna na arhivu

Ob tej priložnosti se zahvaljujemo vsem zvestim bralcem. Naša želja je, da bo portal še naprej tešil vašo radovednost o vesolju in spodbujal razmislek o vsem vesoljskem.

Sedaj pa vas vabimo, da se odpravite raziskovat novo spletno stran!


*Odločitev o objavi slike sprejme uredniška ekipa in ne moremo zagotoviti, da bo vaš predlog sprejet. 

Naslovna slika: Galaksija NGC 4216, posneta s teleskopom GoChile. Avtor: Matej Mihelčič

Vse novice