02.01.2024

Boris Kham

Oddaja Zanimivosti nočnega neba na radio Ognjišče stopa v novo leto v petek, 5. januarja 2024, ko bo na sporedu od 17. do 18. ure. To bo že triindvajseto leto življenja, ko se je zvrstilo skupno 264 oddaj.

V oddaji nas bo obiskal Mali princ. Leta 2023 je pri založbi Narava izšla zanimiva knjiga avtorja Francesca Palle z naslovom Mali princ in turški astronom, ki jo je v slovenščino prevedel ljubiteljski astronom prof. Ludvik Jevšenak, ki najde in prevaja zanimive knjige iz astronomije (kot npr. knjige Glej jih zvezde). Povabili smo ga v studio, da nam knjigo tudi predstavi.

Mali princ in turški astronom v dialogu bralcu predstavita ne samo osnovne pojme, temveč tudi razvoj zvezd, pulzarje, gravitacijske valove, črne luknje... Iz knjige veje široko znanje avtorja, ki s tehtno in skrbno besedo razlaga astronomske pojave. Ilustracije v knjigi sledijo tekstu in so v stilu osnovne knjige Mali princ avtorja Antoine de Sant-Exupery-ja.

Mali princ in turški astronom se predstavi:

Pramen svetlih in upornih las, živahne oči, velik in barvit plašč,meč v levi roki... na ramenih plašča pa dve zvezdi, ki nas popeljeta v svet ozvezdij in astronomije – to je Mali princ.
Naš vodnik pa je najbolj komična in čudaška oseba v zgodbi, eleganten turški astronom.

[Citat iz knjige, str. 13]

Vesolje je tako veliko, da lahko, še dobro pogledamo, vedno odkrijemo nakaj novega in nepričakovanega. Oči lažje vidijo, kar je veliko in svetlo, teleskopi pa nam omogočijo, da z njimi okrivamo, da z njimi odkrivamo vse, kar je majhno in manj vidno, kar je očem skrito. Zanimivo je, da so prav ti majhni predmeti na nebu najpogostejši, pa naj gre za majhne asteroide, šibke zvezde ali majhne nepravilne galaksije.

[Citat iz knjige str. 39]

Vse oddaje Doživetja narave - Zanimivosti nočnega neba najdete v arhivu radia Ognjišče.

Boris Kham, avtor oddaje

Vse novice