08.05.2024

Bojan Kambič

Čakajo nas razburljivi astronomski meseci. V aprilski številki smo objavili napoved astronomov, da naj bi T Severne krone enkrat do jeseni zasijala kot nova. Upamo, da zvezdo vsaj kdaj pa kdaj, ko vreme to dopušča, pogledate in preverite njeno zdravstveno stanje. Sonce je praktično na višku aktivnosti v tem ciklu, saj se Wolfovo število občasno povzpne tudi prek 200! Za ogled številnih peg ne potrebujemo niti vrhunske opreme niti vrhunskih opazovalnih razmer, čeprav ne škodi, če je teleskop večji in ozračje čisto in mirno. In za jesen nam Tone napoveduje prihod kometa, ki bo – če bo preživel bližnje srečanje s Soncem - še vroč priletel na naše nebo. Dovolj razlogov torej, da očistite svojo optiko in jo začnete uporabljati. Kdaj, če ne zdaj, bi pripomnil Matej.

V prostem času med opazovanji pa vas čakajo dobrote iz majske Spike. Poglejte, kdo so glavni mladi nadobudneži, ki so zmagali na letošnjem Messierjevem maratonu. Za podmladek se nam res ni treba bati.

Marija Strojnik nam v literarno obarvanem potopisu opisuje svoje izkušnje z ameriškim popolnim Sončevim mrkom 8. aprila letos. Čeprav so ji popolno fazo skrili oblaki, je članek nadvse zanimiv in poučen.

Naslovnico krasi komet Pons-Brook, ki sta ga med opazovalno kampanjo na observatoriju Rezman spremljala Tone in Rok.

Matej je v galerijo spravil letošnjo opazovalno sezono Jupitra in se že ozira za novo. Planet bo visoko na nebu in tako manj dovzeten za razne atmosferske motnje. Zdaj je pravi čas, da se začnemo nanj pripravljati.

V tokratnem izzivu pa vam ponujamo razvpito spiralno galaksijo M 101, ki je trenutno še v dosegu binokularjev, a glede na naraščajoče svetlobno onesnaženje ne bo več prav dolgo.

Tu so seveda še vse stalne rubrike od novic, astronavtike pa vse do Lune, po kateri se Sandi tokrat sprehaja po samem robu.

Zanimivega branja in opazovalnih izzivov nam v tem poletju zagotovo ne bo manjkalo.

Vse novice