08.05.2024

Jure Japelj

Le 7.4 svetlobnih let stran od Sonca se nahaja objekt WISE J085510.83−071442.5. Kljub grozno dolgočasnemu poimenovanju gre za zelo zanimiv objekt. Je tako temen, da je bil kljub svoji bližini—najbližja zvezda je od Sonca oddaljena 4.2 svetlobnega leta—odkrit šele leta 2013.

Masa objekta je pičlih 3 – 10 Jupitrovih mas. To je manj od spodnje vrednosti mase rjavih pritikavk, ponesrečenih zvezd s prenizko temperaturo, da bi v njih lahko potekale običajne jedrske reakcije kot je zlivanje vodika v helij. Če ni zvezda, kaj bi lahko bil?

Verjetno gre za potepuški planet. Mogoče je nastal neposredno pri kolapsu plina, podobno kot nastanejo zvezde. Ali pa je bil v preteklosti del oddaljenega osončja, nato pa je v igri gravitacije potegnil ta kratko in ga je katapultiralo v vesolje. Potepuški planeti sploh niso redki. Možno je, da jih je celo več kot planetov, ki so del osončij.

Planet ali rjava pritlikavka, kar pač ta objekt je, ima zelo nizko temperaturo. Vidimo ga lahko le v infrardeči svetlobi. Ni čudno, da se je k njemu ozrl vesoljski teleskop James Webb. Znanstveniki so objekt detektirali in ugotovili, da ima na površju temperaturo okoli 12 stopinj Celzija. Zelo hladno za zvezdo, pa četudi ponesrečeno. Znanstveniki so opazovanja nadalje modelirali in pokazali, da na objektu verjetno ni oblakov. 

Ni še jasno, kaj ta objekt pravzaprav je. Nam pa da misliti: koliko podobnih ali celo manjših potepuhov se še sprehaja po našem delu vesolja?


Naslovna slika: Ilustracija potepuškega planeta. Avtorstvo: NASA

Vse novice