08.04.2024

Bojan Kambič

Redko se zgodi, da bi si astronomi upali napovedati nek dogodek pri nebesnih telesih, ki niso iz našega Osončja. In prav to so storili zdaj. Napovedali so, da bo zvezda T Severne krone, ki je ponavljajoča se nova, najverjetneje izbruhnila enkrat do septembra letos. Pozvali so vse, tudi ljubiteljske astronome, da zvezdo redno spremljajo, mi pa pozivamo vas, da storite prav to. V Spiki so vsi nujni napotki. Ne spreglejte!

V rubriki luna in jaz se tokrat z žalostjo v srcih poslavljamo od Petra Oberča, ki je bil deset let Sandijev zvesti pomočnik pri pisanju člankov o Luni, prispeval pa je ogromno slikovnega gradiva. Peter, slava ti, kjer koli že si!

Sonce se bliža višku svoje aktivnosti in polarni siji, ki jih sproža Sončev veter v Zemljinem magnetnem polju, so vse pogostejši in vse močnejši. Poglejte, kašne slike nebesnih zaves je prinesel Vincenc Nemanič iz Norveške.

Komet 12P/Pons-Brooks je bil aktualen v marcu in naši dopisniki so si ga ogledali in posneli, ena od fotografij pa je zares vrhunska. Uspela je Borutu Prašnikarju.

Predstavljamo še enega v vrsti številnih slovenskih astrofotografov oziroma bolje rečeno predstavil se ja kar sam. Bernard Lesica iz Črnomlja je napletel kup zanimivih stvari, ki bi jih moral vedeti vsak, ki se podaja v svet astrofotografije. To, da svojo opremo, ki je trenutno ne uporablja, posoja drugim ljubiteljem, ki je nimajo ali si je ne morejo privoščiti, pa je vredno vse hvale in posnemanja!

Tu so seveda še vse stalne rubrike od novic pa do vesoljske tekme med bivšo Sovjetsko zvezo in Ameriko za prevlado v vesolju.

Za konec pa še enkrat: poglejte si, kje je T Severne krone in jo redno opazujte. Zadošča že navaden daljnogled. In morda boste prav vi prvi, ki bo opazil izbruh nove! 

Vse novice