31.03.2024

Boris Kham

V petek, 5. aprila 2024, bo na radiu Ognjišče med 17h in 18h že 266. oddaja Zanimivosti nočnega neba. Z nami bosta profesor fizike Peter Jevšenak in dijakinja Mojca Grudnik iz gimnazije Velenje. Predstavila bosta raziskovalno nalogo Analiza vročih Jupitrov, ki jo je dijakinja izdelala s teleskopom GoChile. Ob tem bomo razložili, kaj sploh so vroči Jupitri.

Poslušalce bomo opozorili na Messierjev maraton, ki bo iz sobote na nedeljo [6./7. april 2024] na Nanosu v Eko koči (marčevski maraton je odpadel zaradi vremena). Opozorilo: previdno se odpravite na pot, preverite vremenske podatke in poglejte na stran DMFA, kako je s prireditvijo.

Poslušalce bomo povabili, da naj se ozrejo v pomladansko nebo in naj bodo pozorni na 11. april ob 6 h, ko bosta Mars in Saturn navidezno skupaj klepetala (0,5 st.) in na 20. april ob 10 h, ko bosta Jupiter in Uran navidezno narazen 0,5 st. Najbolj zanimiv opazovalni izziv bo 20. aprila ob 6 h, ko bosta Mars in Neptun navidezno zelo skupaj (0.04 st. = 2 min 24 s). Predlagali bomo, da naj te dogodke opazujejo v jutranji zarji..

Vse oddaje Doživetja narave - Zanimivosti nočnega neba najdete v arhivu radia Ognjišče.

Profesor Peter Jevšenak in dijakinja Mojca Grudnik.
Teleskop GoChile na observatoriju El Saus v Čilu.

Naslovna slika: Ilustracija vročega Jupitra in njegove zvezde. Avtorstvo: NASA/Ames/JPL-Caltech 

Vse novice