28.07.2023

Jure Japelj

Visokoločljivi posnetki evropske sonde Solar Orbiter so razkrili do sedaj neznane magnetne strukture na Sončevem površju. Znanstveniki ocenjujejo, da naj bi strukture občutno prispevale k segrevanju Sončeve korone in tako naredili korak k razumevanju osemdeset let trajajoče uganke.

Zunanji del Sončeve atmosfere, znan kot korona, doseže vrtoglavo temperaturo milijon stopinj celzija. Po drugi strani pa je temperatura na Sončevem površju “zgolj” 5800 stopinj celzija. Ker je korona dalj od vroče Sončeve sredice, bi pričakovali kvečjemu nižjo temperaturo. Kaj je razlog, da je korona tako vroča?

Leta 2020 izstreljena sonda Solar Orbiter (Evropska vesoljska agencija) je že s prvimi bližnjimi posnetki pokazala, da bi lahko zagonteki kmalu naredila konec. Znanstveniki so na posnetkih namreč našli majhne blišče na Sončevem površju, ki so jih ljubkovalno poimenovali taborni ognji (ang. campfires). Takrat so se pojavila ugibanja, da bi prav ti blišči lahko prispevali potrebno energijo za segrevanje korone.

No, sedaj so znanstveniki s pomočjo instrumenta EUI na Solar Orbiterju našli nov pojav na Soncu: visokofrekvenčne magnetne valove. Instrument, katerega opazovanja postrežejo s slikami in filmi korone v zelo visoki ločljivosti, so razkrili hitra nihanja v najmanjših magnetnih strukturah v koroni—energija v teh valovih naj bi konkretno prispevala pri segrevanju korone.

Sonce posneto 12. oktobra 2022 z instrumentom EUI. Bela puščica ustreza razdalji okoli 10000 kilometrov (nekoliko manj od premera Zemlje). Magnetni valovi so označeni z barvastimi pravokotniki. Na tem linku si lahko ogledate film. Avtor: ekipa Solar Orbiter/EUI

Vsaka izmed struktur je manjša od 10000 kilometrov. Za primerjavo, premer Sonca meri okoli 1.4 milijone kilometrov. Obetajoča študija je znanstvenike vzpodbudila, da v prihodnje podobnim magnetnim strukturam in njihovam spremembam posvetijo več pozornosti. 

Raziskava je bila pred kratkim objavljena v reviji Astrophysical Journal Letters.


Naslovna slika: Posnetek Sonca v ultravijolični svetlobi, ki ga je 7. marca 2022 posnel Solar Orbiter. Avtor: ekipa ESA & NASA/Solar Orbiter/EUI; Procesiranje podatkov: E. Kraaikamp (ROB)

Vse novice