13.10.2023

Jure Japelj

Večletno čudno obnašanje zvezde astronomi pojasnjujejo kot posledico trčenja dveh planetov, ki sta krožila okoli zvezde. Za potrditev zanimive ideje bo potrebno še več opazovanj.

Zvezda s suhoparnim imenom ASASSN-21qj se je zadnja leta obnašala dokaj čudno. Zvezda je pred dvema letoma nenadoma začela temneti v vidni svetlobi. S tem je nase pritegnila pozornost in kar naenkrat so jo začeli opazovati tako profesionalni kot ljubiteljski astronomi. Še bolj zanimivo pa je bilo odkritje, da je kakšna tri leta pred potemnitvijo zvezda močno zasvetila v infrardeči svetlobi. 

Pred kratkim je znanstvena skupina, ki jo vodi astronom Matthew Kenworthy iz Univerze v Leidnu (Nizozemska), o tem dogodku objavila članek v reviji Nature. Po njihovem naj bi bili priča trčenju dveh eksoplanetov.

Animacijo trka si lahko ogledate v tem filmu,  kjer so prikazane tudi posledice trčenja na opaženi svetlobi zvezde. Dva planeta velikosti Urana ali Neptuna naj bi se po podobni orbiti gibala okoli matične zvezde. Nato sta trčila in nastali material se je segrel na več kot 1000 stopinj celzija, s tem pa zažarel v infrardeči svetlobi. Ko je oblak materiala, ki se giblje okoli zvezde, prišel med nas in zvezdo, jo je deloma zakril, kar smo videli kot potemnitev.

Modeli kažejo, da naj bi večina materiala po trčenju ostalo gravitacijsko vezanega. Pod vplivom gravitacije se bo oblak sčasoma sestavil v nov, masivnejši planet. Da je takšen scenarij mogoč je bilo napovedano že pred leti. Oblak bi lahko zavzel obliko, imenovano sinestija, to je središčna zgostitev, obdana z večjim oblakom v obliki krofa z luknjo (oziroma torusa).

Druga raziskovalna skupina je sicer pred časom podala drugačno pojasnilo za čudno obnašanje zvezde. Po njihovem naj bi zvezdo obdajal nehomogen disk snovi. V tem primeru bi do potemnitve prišlo v trenutku, ko se gostejši del diska znajde med nami in zvezdo.

Za potrditev ene ali druge teorije bo potrebno zbrati dodatna opazovanja. Kot naročen za takšno nalogo je vesoljski teleskop James Webb, ki ga raziskovalci nameravajo čimprej usmeriti proti zvezdi.

Naslovna slika: Snov, ki nastane pri trčenju planetov, se je predvidoma sestavila v obliko krofa z luknjo (ali torus). Na sliki je prikazan tudi asteroid in nekaj manjših kosov ostankov planetov. Matična zvezda je vidna levo spodaj. Avtor: Mark Garlick

Vse novice