03.10.2023

Jure Japelj

Le vprašanje časa je bilo, kdaj bomo videli najnovejše slike meglice Orion, ki jih je posnel vesoljski teleskop James Webb. Poleg neverjetnih podrobnosti so znanstveniki na slikah opazili tudi še nikoli prej videne dvojne sisteme objektov majhne mase.

Meglice Orion ni potrebno posebej predstavljati. Leži okoli 1300 svetlobnih let stran v smeri ozvezdja Orion. Kljub oddaljenosti je meglica tako svetla, da jo vidimo s prostimi očmi. Meglica je nam najbližje področje zares aktivnega nastajanja zvezd. Slavna meglica je bila slikana in raziskana z vsem, kar premore človeštvo. O njej res ne moremo povedati ničesar novega, kajne?

Naj bo nebesni objekt še tako dobro poznan, ko se vanj zazre vesoljski teleskop James Webb, kot po pravilu izvemo nekaj novega. Meglica Orion pri tem ni nobena izjema. Pravkar objavljene slike prikazujejo meglico, kot je nismo vajeni. V njej se skriva kar nekaj zanimivosti. Nekoliko bolj podrobno si poglejmo nekaj slik. Slike spremljajo objavi dveh znanstvenih člankov. Članka še nista bila strokovno recenzirana, zato moramo njuno vsebino zaenkrat obravnavati z zdravo mero skepticizma.

V sredini meglice se nahaja razsuta kopica Trapezium. Gre za zelo mlade zvezde, ki naj bi nastale pred okoli 300000 leti. Mase zvezd se gibljejo med 15 in 30 masami Sonca. Te zvezde, ki se nahajajo znotraj radija 1.5 svetlobnega leta, so v precejšnji meri odgovorne za to, da plin v meglici sveti. Podroben pogled na sliki razkrije več paglavcu podobnih zgostitev: to so zvezde dojenčice, ki so še vednu v fazi nastajanja, obdane z gostim plinom. Razpotegnjeni repi plina so posledica močnega sevanja svetlih zvezd, ki s svojo svetlobo dobesedno odpihnejo plin.

Še približan primer mlade zvezde, obdane s protoplanetarnim diskom. Iz tega diska bodo sčasoma nastali planeti.

Vse novice