18.04.2024

Jure Japelj

Prejšnji teden so imeli astronomski navdušenci v Mehiki, Združenih državah in Kanadi možnost spremljati popoln Sončev mrk. Prehod je trajal približno štiri minute in v tem času omogočil opazovanje Sončeve korone in Bailyjevih biserov, ljudem pa vnesel kratkotrajen občutek povezanosti z naravo.

Mrk je seveda idealna priložnost za iskanje nebesnih teles, ki so blizu Sonca in zato običajno teleskopom in očem nevidna. Leta 1882 se je skupina astronomov zbrala v Egiptu v pričakovanju mrka. Kako so bili presenečini, ko je mrk razkril svetel komet v bližini Sonca. 

Nemški astronom Heinrich Kreutz je kasneje ugotovil, da ima komet podobno orbito kot številni drugi (a ne vsi) objekti, ki se močno približajo Soncu. Danes jih poznamo pod imenom Kreutzova družina kometov ali Kreutzovi blizusončni kometi. Nekateri astronomi predvidevajo, da so vsi ti kometi ostanki razpadlega Velikega kometa, ki se je Soncu približal leta 372 pred našim štetjem.

Zgodovinsko spektakularni Kreutzovi blizusončni kometi so bili izjemno svetli, a takšni so redki. Za opazovanje temnejših potrebujemo mrk, pa četudi ga umetno ustvarimo. Na primer, vesoljsko plovilo SOHO lahko med opazovanjem prekrije svetlo Sončevo ploskev in tako uspešno išče temne blizusončne komete. Od leta 1996 jih je odkril že preko 5000. Večinoma gre za manjša telesa, ki potovanja okoli Sonca ne preživijo. 

Posnetek kometa SOHO 5008, ki ga je ujela kamera na plovilu SOHO. Avtorstvo: SOHO

SOHO je tik pred mrkom odkril komet SOHO 5008. Nekaj ljubiteljskih astronomov je zastriglo z ušesi in svoja opazovanja (tehnično) planiralo tako, da bi bila verjetnost detekcije kometa čimvečja. Imeli so srečo, saj je ta komet znotraj populacije relativno svetel. Le kamero s širokim zornim poljem je potrebno uporabiti, če želimo ujeti komete, ki se nahajajo izven Sončeve korone.

Glede na posnetke plovila SOHO je komet kakšnih 12 ur po odkritju razpadel. Opazovalci so tokrat torej zares ujeli pravi trenutek.


Naslovna slika: Sončev mrk in komet 5008 SOHO. Avtor: Lin Zixuan (Univerza Tsinghua, China)

Vse novice