27.06.2024

Jure Japelj

Labod X-3 je že ob odkritju predstavljal uganko. Objekt je bil odkrit v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, ko so raziskovalci opazili radijski curek, ki se je vsakih nekaj dni naključno prižigal in ugašal. Takrat raziskovalcem ni bilo jasno, kaj gledajo. Ni pomagalo, da objekt leži zakrit za oblaki prahu in ga zato ne moremo videti v vidni svetlobi.

Detekcija Laboda X-3 v rentgenskih valovnih dolžinah je razkrila, da gre za rentgensko dvojnico, sistem z eno običajno zvezdo in eno kompaktno zvezdo. Slednja je lahko nevtronska zvezda, bolj verjetno pa črna luknja. Normalna zvezda je napihnjena velikanka (zvezda tipa Wolf-Rayet), ki izgublja ovojnico v velikih kosih. Izgubljena snov pade k črni luknji in se zavihti okoli nje ter oblikuje akrecijski disk. Pri tem seva rentgensko svetlobo.

V Galaksiji poznamo nekaj sto rentgenskih dvojnic. Labod X-3 ni ravno tipičen predstavnik tega razreda objektov. Izseva namreč več svetlobe, kot bi jo glede na svojo maso (teroretično) lahko. Kaj se dogaja?

Odgovor je ponudila skupina znanstvenikov pod vodstvom Alexandre Veledine (Univerza v Turkuju, Finska) v nedavno objavljenem članku v reviji Nature Astronomy

Skupina je Labod X-3 opazovala z leta 2021 izstreljenim Nasinim rentgenskim teleskopom IXPE. Posebnost teleskopa je opazovanje polarizacije svetlobe, s čimer raziskovalci dobijo informacije o sevalnih procesih in o morebitni snovi, ki obdaja vir svetlobe.

"Ugotovili smo, da kompaktni objekt obdaja ovojnica goste, neprozorne snovi. Svetloba, ki jo opazujemo, je odbita svetloba znotraj lijaka, ki ga ustvari okoliška snov. Lijak spominja na skodelico v kateri so zrcala," je razložila Veledina.

Nadalje so ugotovili, da Labod X-3 spada med rentgenske vire z zelo visokim izsevom (ang. ultra-luminous X-ray sources ozr. ULXs). Do sedaj so znanstveniki te vire našli le v drugih galaksijah—običajno en vir na galaksijo—zato jih je bilo težko proučevati v podrobnosti. Labod X-3 tako odpira novo poglavje v raziskovanju astrofizike visokih energij.


Slika: Ilustracija dvojnega sistema Labod X-3. Črno luknjo obdaja snov, znotraj katere se odbija svetloba preden pobegne in pride do nas. Avtor: Alexander Mushtukov

Vse novice