16.05.2024

Jure Japelj

HEO je satelit avstralskega podjetja HEO Robotics z zanimivo nalogo: z njim opazujejo Zemljine umetne satelite in večje kose vesoljskih smeti. Večinoma gre za opazovanja po naročilu. Medtem ko se drugi vesoljski fotografi objektu slikanja najprej približajo na podobno orbito, HEO slika kar v mimoletu. 

Pred kratkim (13. maja)  se je satelit znašel blizu Mednarodne vesoljske postaje. Od nje je bil oddaljen dobrih 69 kilometrov, kar je v vesolju relativno malo. In tako je posnel zgornji posnetek postaje, medtem ko je mimo nje letel s hitrostjo 6 kilometrov na sekundo! Glede na relativno hitrost je posnetek zares izjemen.

HEO je nase opozoril že večkrat. Januarja je opazoval Esin satelit ERS-2, ki se je po šestnajstih letih opazovanja Zemlje spuščal v atmosfero goreči smrti na poti. Posnetki so bili med drugim uporabni za manevriranje poti odsluženega satelita.

Slika satelita Evropske vesoljske agencije ERS-2 med spuščanjem v atmosfero. Avtor: HEO Robotics

Tukaj si lahko ogledate še nekaj drugih super lepih posnetkov raznoraznih satelitov. Če že govorimo o postajah, pa lahko poudarimo posnetek kitajske vesoljske postaje Tiangong. Podjetje je postajo posnelo v različnih fazah izgradnje in o tem objavilo kratek filmček. Res, v vesolju okoli Zemlje se je vse težje skriti.

Kitajska vesoljska postaja Tiangong. Avtor: HEO Robotics

Naslovna slika: Mednarodna vesoljska postaja na posnetku satelita HEO Robotics. Avtor: HEO Robotics

Vse novice