13.02.2024

Jure Japelj

V ozvezdju Kasiopeja leži fotogeničen dvojec meglic. V literaturi ju najdemo pod oznakama IC 1805 in IC 1848, ljubiteljem nočnega neba pa sta bolj znani pod imenoma Srce in Duša

Srce, na tej sliki je to meglica na levi, je oddaljeno okoli 6700 svetlobnih let, Duša pa je verjetno na podobni razdalji. Meglici sta del spiralnega rokava Perzej, enega od dveh glavnih rokavov Galaksije (drugi je spiralni rokav Scutum-Kentaver). 

Obe meglici poseljujo mlade, masivne zvezde, ki z močnim sevanjem osvetljujejo okoliški plin in povzročajo, da sveti. Zvezde so stare le nekaj milijonov let, kar je v primerjavi z našim Soncem, ki šteje že dobrih 4.5 milijard let, skoraj zanemarljivo. 

Duet meglic Srce in Duša. Posnel: Igor Daskalovski

Igor Daskalovski je meglico posnel 14. januarja v Makedoniji, iz vasi Lavci blizu Bitole. “Noč je bila kar mrzla, med -7 in -9 stopinj, in oprema je zamrznila—sem vsaj imel dobro hlajenje senzorja kamer,” se pošali Igor. “Za objektiv sem uporabil grelec, ampak okrog 2:30 zjutraj se je powerbank izpraznil. Slikal sem od 19h do 3h zjutraj. Na srečo sem bil v bližini na toplem.”

Vsega skupaj je nastalo 180 uporabnih fotografij, kar je naneslo okoli šest ur skupnega časa osvetlitve meglic. Za osnovno obdelavo je uporabil program DSS, do prikazane slike pa se je dokopal s pomočjo Photoshopa in programa StarNet.

Igor se je z astrofotografijo začel ukvarjati pred enim letom—še več fotografij najdete na njegovem Instagram profilu

Uporabljena oprema pri opazovanju:
- Nikon Z6ii-a (astromodificiran) + Nikon Z 180-600 @ 400mm, f/6
- iOptron SkyguiderPro (brez avtovodenja)
- Filter Astronomik CLS

Med snemanjem je zmrzovalo. Posnel: Igor Daskalovski
Vse novice