06.09.2023

Jure Japelj

Galaksija M51 (znana tudi pod oznako NGC 5194) je oddaljena kakšnih 27 milijonov svetlobnih let. Leži v smeri ozvezdja Lovski psi in je tako svetla, da je vidna že z manjšim teleskopom. Galaksijo zaznamuje gravitacijski ples s pritlikavo galaksijo NGC 5195. Interakcija med galaksijama naj bi vzpodbudila nastanek posebno izrazitih spiralnih rokavov.

Pred kratkim je galaksijo opazoval tudi vesoljski teleskop James Webb. Kot smo že vajeni, njegov infrardeči pogled vesoljske objekte prikaže v povsem novi luči in tudi tokrat je tako.

Galaksija M51, kot jo je posnel vesoljski teleskop James Webb. Avtorstvo: ESA/Webb, NASA & CSA, A. Adamo (Stockholm University) and the FEAST JWST team

Webb je galaksijo opazoval z instrumentom MIRI v dveh valovnih dolžinah: pri 5.6 in 7.7 mikrometrih (najdaljša valovna dolžina, ki jo še lahko opazujemo s prostimi očmi, je enaka približno 0.75 mikrometra). Pri opazovanju svetlobe krajše valovne dolžine v ospredje stopijo predvsem zvezde. Na sliki so zvezde vidne v modrih barvnih odtenkih. 

Daljše valovne dolžine pa seva predvsem medzvezdni prah. Večje koncentracije prahu so zbrane v velikih oblakih, ki ležijo predvsem v spiralnih rokavih, kar je tudi jasno vidno na sliki. In kjer so gosti oblaki, so tudi mlade zvezde. Oblaki se namreč sčasoma pod lastno težo sesedejo in ustvarijo nove družine zvezd. Rdeče barve na sliki so torej oblaki relativno hladnega prahu, rumena barva pa označuje področja, kjer so že nastale nove generacije zvezd. Ker so spiralni rokavi zgoščine plina in prahu, ni presenetljivo, da so rokavi rumeni, prostor med rokavi pa je rdeč.

Sliko v veliki ločljivosti najdete tukaj.


Naslovna slika: Galaksija M51 in njena spremljevalka NGC 5195, posneta z vesoljskim teleskopom Hubble. Avtorstvo: NASA, ESA, S. Beckwith (STScI), and The Hubble Heritage Team (STScI/AURA)

Vse novice