01.11.2023

Boris Kham

V novembrski oddaji Zanimivosti nočnega neba (v petek, 3. novembra 2023, od 17. do 18. ure) na radiu Ognjišče bosta gosta zlati dijak Peter Andolšek iz Bežigrajske gimnazije in njegov mentor Sebastjan Zamuda. 

Peter Andolšek je bil na Mednarodni olimpijadi iz astronomije in astrofizike na Poljskem najboljši med najboljšimi. Poleg absolutne zmage je zmagal tudi v dveh od treh kategorij, v astronomskih opazovanjih in obdelavi astronomskih podatkov. In zato bo zanimiv pogovor o tekmovanju in pripravah nanj ter kako je z astronomijo na gimnaziji. 

Na 16. astronomski olimpijadi na Poljskem je celotna ekipa dosegla odličen rezultat: Marija Judež (pohvala), Žan Ambrožič (srebro), Peter Andolšek (skupni zmagovalec, zmagovalec v dveh kategorijah in zlata medalja), Miha Brvar (srebro), Žan Arsov (bron).

V oddaji bomo omenili tudi delni Lunin mrk 27. oktobra 2023, o poročilih, ki bodo prišla na uredništvo, pa bomo poročali v decembrski oddaji, ki bo v živo. Imamo tudi presenečenje za poslušalce. Opozorili bomo tudi na dopoldansko zakritje (okultacijo) Venere in Lune v četrtek, 9. novembra 2023. Začetek bo ob 11. uri in 8 minut, konec pa ob 12. uri in 21 minut. To je izziv, ker se dogaja sredi dneva, ko bo Lunina ploskvica le 14,52% osvetljena.

Boris Kham, avtor oddaje
Oddaje najdete v arhivu radia Ognjišče - Doživetja narave, Zanimivosti nočnega neba

Vse novice