27.11.2023

Boris Kham

V petek, 1. decembra 2023, od 17. do 18. ure bo na radiu Ognjišče zadnja oddaja Zanimivosti nočnega neba letošnjega leta, ki bo tokrat v živo. To bo že 264. oddaja. Prva oddaja je bila na sporedu leta 2001, kar pomeni, da že 22 let brskamo po zanimivostih na astronomski sceni.

V tokratni oddaji bomo gostili fotografa Gregorja Kresala, ki je znan mojster fotografije (marsikdo se spomni njegovega snemanja filma Sfinga). Z njim se bomo pogovarjali, ker se v zadnjem času posveča fotografiranju nočnega neba in astrofotografiji. Njegova fotografija Božje oko [prvotno ime je bilo Jupiter in the Mist (Jupiter v meglici)] je bila razstavljena na dogodku Astronomy Photographer of the Year 2023 v muzeju National Maritime Museum. Muzej na Kraljevem observatoriju v Greenwichuki običajno gosti to razstavo, je veličasten. Mojster Gregor se je letos podal tudi v ZDA, kjer je opazoval in slikal kolobarjasti Sončev mrk. Pogovor bo zelo zanimiv.

Poslušalcem bomo ponudili dve vprašanji iz astronomije, ki jih je pripravil avtor knjige Astronomija za gimnazije, prof. Rasto Snoj. Pravilna odgovora bosta nagrajena s knjigo Astronomija za gimnazije.
 
Spregovorili bomo tudi o poročilih o delnem Luninem mrku v oktobru, ki ste jih nam poslali, ter opozorili na znameniti meteorski roj Geminidov.

Sliki Božje oko in kolobarjasti Sončev mrk najdete na Facebook strani Gregorja Kresala.

Boris Kham, avtor oddaje
Oddaja bo v arhivu radia Ognjišče - Doživetja narave, Zanimivosti nočnega neba

Vse novice