Ferdinand Avguštin Hallerstein v Ljubljani

09.12.2022

Boris Kham

Kitajska bo Ljubljani podarila kopijo astronomske naprave (obročaste krogle), ki jo je v Pekingu izdelal jezuit p. Ferdinand Avguštin Hallerstein, doma iz Mengša. P. Hallerstein, dijak in profesor jezuitskega kolegija pri sv. Jakobu v Ljubljani, je bil sredi 18. stoletja priznan astronom, znanstvenik, matematik, kartograf, misijonar in diplomat na Kitajskem. Razstava želi nakazati, iz kakšnega humusa je zrasel ta veliki znanstvenik, zato predstavlja 176-letno delovanje kolegija v Ljubljani, ki so ga vodili patri jezuiti. Iz njega so izšli mnogi pomembni slovenski znanstveniki, humanisti, kulturniki.

V petek, 9. december 2022 ob 12 h, bo otvoritev razstave: Ko so nam zvezde naklonjene...Zgodovina jezuitskega kolegija v Ljubljani

Arhiv Republike Slovenije domuje v palači, ki jo je zgradil jezuit Gabrijel Gruber, inženir, matematik, hidrotehnik in arhitekt ter profesor jezuitskega kolegija. Na katedri za mehaniko je poučeval risanje, geometrijo, hidravliko in inženirske predmete, namenjene obrtnikom.

Razstava bo v parku pred Arhivom Republike Slovenije na ogled predvidoma do konca aprila 2023.

Vsi dogodki

Arhiv dogodkov