Bliža se peto tekmovanje v znanju astronomije za osnovnošolce in srednješolce.

Datumi letošnjega tekmovanja:

  • šolsko tekmovanje: četrtek, 12. december ob 13:00
  • državno tekmovanje: sobota, 11. januar ob 10:00
  • izbirno tekmovanje: petek, 7. marec ob 10:00
  • olimpijada1. – 10. avgust, Suceava, Romunija

Mentorji, ne pozabite svojih tekmovalcev prijaviti na strežniku DMFA! Želimo si, da bi se tudi letos čimveč mladih astronomov udeležilo tekmovanja in dokazalo svoje znanje.

Zahtevano znanje

V zvezi s tekmovanjem v znanju astronomije se pogosto pojavljajo vprašanja o zahtevanih znanjih, zato vas tudi letos obveščamo o smernicah, ki bodo vodile sestavljavce nalog.

Uporaba vrtljive karte
Mentorje naprošamo, da za šolsko tekmovanje priskrbijo vsaj eno vrtljivo karto in udeležence tekmovanja obvestijo, da lahko uporabljajo svoje vrtljive karte. Primerna karta je npr. Spikina vrtljiva zvezdna karta.

Spletna učilnica
Naloge za osnovno in srednjo šolo bodo sestavljene na podlagi vsebin, ki so zajete v spletni aplikaciji univerze Nebraska. Aplikacija je prosto dostopna na spletni strani Portal v vesolje pod zavihkom Za šole/Učna gradiva za šole oz. neposredno na naslovu http://astro.unl.edu. Mentorji naj aplikacijo (http://astro.unl.edu/naap) izkoristijo za podajanje osnovnih astronomskih vsebin. Komur angleščina ni preveč tuja, naj svoje znanje preveri z aplikacijo ClassAction.

Mentorji, spodbudite tekmovalce, da s spletno aplikacijo tudi samostojno izpopolnjujejo svoje znanje.

Izbirno tekmovanje in olimpijada

Na izbirno tekmovanje se uvrsti osem najbolje uvrščenih tekmovalcev iz znanja astronomije za Dominkova priznanja tekočega šolskega leta v kategoriji tekmovanja za srednje šole. Komisija lahko na izbirno tekmovanje povabi še dijake, ki so v preteklem letu dosegli izjemne rezultate na Mednarodni olimpijadi za astronomijo in astrofiziko, a se niso uvrstili med prvih osem na državnem tekmovanju v tekočem letu. V olimpijsko ekipo se uvrsti do pet tekmovalcev z največ doseženimi točkami oz. največjo vsoto točk, doseženih na državnem tekmovanju iz znanja astronomije in izbirnem tekmovanju. [glej Opis tekmovanja]

Dodatne informacije

Dodatne informacije na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..


Efemeride
05.06.2023 02:56 CEST
05.06.2023 00:56 UT
Sonce vzide 05:13 
zaide 20:49 
Luna vzide 22:57 
zaide 05:46 
Angleški portal v vesolje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost