9. januarja 2016 je na gimnazijah Murska Sobota, Šentvid in Veno Pilon v Ajdovščini potekalo 7. državno tekmovanje iz znanja astronomije. To je bil prvi vrhunec astronomskih tekmovanj, saj najboljše srednješolce čaka še dolgotrajni izbor za olimpijsko ekipo in druga mednarodna tekmovanja. Trenutno se na državnem tekmovanju najbolje uvrščeni osnovnošolci in srednješolci spopadajo z nalogami 23. Sanktpeterburške olimpijade.

Letošnja udeležba na slovenskem astronomskem tekmovanju je bila spet rekordna. Na šolskem tekmovanju je sodelovalo 3548 učencev in dijakov, od tega 470 sedmošolcev, 1330 osmošolcev, 1263 devetošolcev in 485 srednješolcev. Na državno tekmovanje se je uvrstilo 368 tekmovalcev. Skupaj so tekmovalci prejeli 1257 bronastih priznanj, 256 srebrnih in 92 zlatih. Tekmovalna komisija se za trud zahvaljuje vsem udeležencem tekmovanja in njihovim mentorjem ter čestita za dosežen uspeh. Še posebej čestitamo zmagovalcem v posameznih tekmovalnih kategorijah:

  1. razred: Andrej Fabčič iz OŠ Dornberk,
  2. razred: Anže Krejan iz OŠ Antona Aškerca, Velenje,
  3. razred: Bor Gazvoda iz OŠ Simona Jenka Kranj,

       srednje šole: Jakob Robnik, Gimnazija Bežigrad, Gimnazija.

Vse prejemnike zlatih priznanj in nagrajence si lahko ogledate tu: https://www.dmfa.si/Tekmovanja/As/ArhivDosezkov.aspx?id=As

 Pdf verzije tekmovalnih nalog:

7. razred OŠ

8. razred OŠ

9. razred OŠ

srednja šola

Še na kratko o sodelovanju naših učencev in dijakov na 23. Sanktpeterburški astronomski olimpijadi. Pri DMFA Slovenije smo sodelovanje na tem odprtem internetnem astronomskem tekmovanju organizirali drugič. Na tekmovanje smo tokrat povabili deset na državnem tekmovanju najbolje uvrščenih tekmovalcev 7., 8. in 9. razredov osnovnih šol in vse prejemnike zlatih priznanj med srednješolci, saj to tekmovanje šteje med kvalifikacije za letošnjo olimpijsko ekipo. Odzvali so se skoraj vsi povabljenci in svoje naloge za izbirni krog Sanktpeterburškega tekmovanja je oddalo 54 učencev in dijakov. Naloge so bile zelo zanimive in lahko služijo za priprave na prihodnja astronomska tekmovanja. Slovenske verzije:

7./8. razred OŠ

9. razred OŠ

1. letnik SŠ

2. letnik SŠ

3. letnik SŠ

4. letnik SŠ

 

Andrej Guštin, tajnik tekmovanja iz znanja astronomije pri DMFA Slovenije

 


Efemeride
02.12.2023 22:49 CET
02.12.2023 21:49 UT
Sonce vzide 07:24 
zaide 16:18 
Luna vzide 20:55 
zaide 11:53 
Angleški portal v vesolje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost