Učiteljica Vladislava Burja z OŠ Horjul se je v septembru udeležila izobraževanja učiteljev v okviru projekta Galileo Teacher Training Program - GTTP, ki je potekalo na Portugalskem. O njenih izkušnjah lahko izveste v kratkem poročilu.

 

 

Poročilo

Na forumih študijske skupine za fiziko v osnovni šoli sem zasledila, da je veliko zanimanja za izobraževanje iz astronomije. Predstavljam vam svojo izkušnjo.

Od 10.9.2012 do 15.9.2012 je potekalo izobraževanje na temo astronomija Astronomy@mybackpack na Portugalskem v sklopu programa Galileo Teacher Training Program-GTTP. Cilj programa je posodobiti poučevanje astronomije v šoli. Izobraževanje je sofinanciral Cmepius-center RS za mobilnost in evropske programe izobraževanja in usposabljanja.

Prijavila sem se na razpis na spletni strani GTTP, kontaktirala sem izvajalce programa,  nato pa izpolnila prijavni obrazec na Cmepiusu. Nato je sledil izbor, na katerem sem zbrala zadostno število točk za uvrstitev na tečaj. Sledil je podpis pogodbe.

Izobraževanje je potekalo v angleškem jeziku in zato sem se že v avgustu udeležila jezikovnega tečaja za obnovitev znanja angleščine. To mi je kasneje zelo koristilo.

Delo na seminarju se je vsak dan začelo v obliki predavanja, nato so sledile delavnice, opazovanja, konference na daljavo in uporaba spletnih virov, ki so prosto dostopni in nam omogočajo sodobne metode dela v razredu. Naša skupina je štela le 9 članov iz različnih evropskih držav-Portugalske, Romunije, Latvije, Poljske, Grčije, Italije in Slovenije in tako smo bili ves čas zelo aktivni in smo se dobro spoznali.

Na sletnem naslovu GTTP lahko poiščemo vire, ki jih lahko uporabimo pri pouku astronomije. Brezplačno si lahko naložimo več programov. Navajam nekatere:

Stellarium, Celestia, Scratch, SalsaJ, Faulkes teleskopes, Discover the Cosmos, Sky charts, Sun4all, Universe Quest.

Spoznavali smo tudi Portugalsko, njihove nacionalne jedi in glasbo. Bili smo na predstavi v planetariju v mestu Belem, si ogledali Lisbono. Peljali so nas na zanimivo ekskurzijo v Sintro in si ogledali zelo lep grad in okolico z urejenimi vrtovi. Obiskali smo najzahodnejšo točko Evrope Cabo do Roca. Ugotovila sem, da je Portugalska zelo zanimiva dežela, žal ni bilo dovolj časa za oglede.

Seminar je bil zelo kvaliteten, organizatorji so se zelo potrudili, predavatelji prav tako. Spoznali smo zanimive aktivnosti, ki jih bomo  uporabili v šoli. Premalo je bilo časa za računalniške programe, da bi jih bolje spoznali.

Izobraževanje priporočam vsem, ki vas zanima poučevanje astronomije.

Prilagam nekaj fotografij.

Vladislava Burja, OŠ Horjul

 


Efemeride
30.11.2023 11:12 CET
30.11.2023 10:12 UT
Sonce vzide 07:22 
zaide 16:19 
Luna vzide 18:40 
zaide 10:41 
Angleški portal v vesolje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost