Messierov maraton 2014Odpoved Messierovega maratona!

Zaradi razglasitve epidemije, zaprtja šol in ukinitve obšolskih dejavnosti je Messierov maraton odpovedan. Odpoved je dokončna in ni nadomestnega termina.

 

DMFA Slovenije in Astronomsko amatersko društvo Teleskop vabita na Messierov maraton, ki bo 21./22. marca 2020 na Trnovem nad Novo Gorico (zemljevid lokacije). Letos so organizatorji pripravili poseben izziv za šole - tekmovanje šolskih skupin v iskanju Messierovih objektov. S tem izzivom bi radi šole, mentorje in mlade astronome spodbudili k aktivnejšemu prakticiranju opazovalne astronomije.

 

Šolske skupine bodo tekmovale po pravilih za Messierov maraton, le da bodo v posamezni ekipi oz. na enem teleskopu lahko trije tekmovalci. Prijave šolskih skupin (šola, člani ekipe) pošljite na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.. Posamezna šola lahko prijavi več ekip. Prijavnine ni. Nadomestni termin za Messierov maraton je 28./29. marec na isti lokaciji.

Splošna pravila Messierovega maratona

  • Cilj tekmovanja je najti čim več Messierovih objektov v času tekmovanja (od mraka do zore). Zmagovalec/zmagovalka Messierovega maratona je tisti/tista, ki je v krajšem času našel/našla več objektov. Če je našlo več tekmovalcev/tekmovalk enako število objektov, se pri razvrstitvi upošteva čas potrditve zadnjega objekta.
  • Vsak tekmovalec/tekmovalka opazuje samostojno. Ker je Messierov maraton del izbirnega postopka za ekipo MOAA, pomočniki/pomočnice niso dovoljeni/dovoljene.
  • Na enem teleskopu lahko tekmuje le en tekmovalec oz. tekmovalka.
  • Uporaba funkcije GO-TO ni dovoljena.
  • Tekmovalec/tekmovalka razen teleskopa lahko uporablja še binokular (dvogled), vendar mora vse objekte sodniku/sodnici pokazati skozi isti teleskop.
  • Tekmujemo s 110 objekti, kar pomeni, da za M 102 štejemo NGC 5866 v Zmaju.
  • Najdene objekte potrjuje sodnik/sodnica. Njegova oz njena odločitev je končna.
  • Sodnik/sodnica oznani začetek in konec tekmovanja ter morebitne vmesne odmore ali prekinitve, če so le te potrebne.
  • Tekmovalci/tekmovalke morajo uporabljati svetila zastrta z rdečim filtrom. Svetila z belo svetlobo niso dovoljena!
  • Objekt, ki ga tekmovalec/tekmovalka prijavlja, naj bo v sredini zornega polja. Če je v zornem polju več Messierovih objektov hkrati, je tekmovalec dolžan posamezne objekte identificirati sodniku/sodnici.

Vir: DMFA Slovenije


Efemeride
03.12.2023 04:49 CET
03.12.2023 03:49 UT
Sonce vzide 07:25 
zaide 16:18 
Luna vzide 22:02 
zaide 12:17 
Angleški portal v vesolje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost