Novice iz vesolja - ekskluzivno! so odlično orodje, ki ga lahko uporabimo v razredu. V prispevku je predstavljena uporaba novic v osnovni šoli za prikaz zgodbe o življenju zvezd, vključno z materialom za učitelje in prosto dostopnimi prosojnicami! Vabljeni, da jih prenesete in preizkusite tudi sami!

Pred časom me je Nadja Sossi, učiteljica na osnovni šoli s slovenskim učnim jezikom »France Bevk« na Opčinah pri Trstu povabila, da bi učencem zadnjih dveh razredov (t.j. otrokom starim 9-10 let, ker je ureditev italijanskega šolskega sistema nekoliko različna) predstavila vesolje in njegove zanimivosti. Ob tej priliki sem se odločila, da si bom pomagala z izdajo Novic iz vesolja – ekskluzivno, ki jih je v slovenščino prevedla Andreja Gomboc (pdf je v brezplačni obliki dosegljiv na www.portalvvesolje/izvesolja). V dogovoru z učiteljicami sem mladi publiki najprej predstavila kaj vidimo na nebu, potem pa prešla na zgodbo o življenju zvezd.

V prvem (krajšem) delu sem s pomočjo programa Stellarium prikazala kaj je bilo takrat vidnega na nebu in kaj bo zvečer vidnega na nebu. Iztočnic je bilo seveda več: ogledali smo si ali so zvezde na nebu podnevi, kje je Sonce, kaj vidimo na nebu ponoči, znane asterizme in ozvezdja, Rimsko cesto, katere so najsvetlejše zvezde na nebu, kje so planeti in kdaj so vidni... Iztočnic je tako veliko, da bi lahko s pogovorom zapolnili ves namenjen čas. V tem delu je bil moj cilj ta, da učenci spoznajo, da imajo o zvezdah tudi sami že nekaj izkušenj (Sonce je zvezda, na nebu so že videli zvezde, mogoče tudi različnih barv, ipd.). Seveda je izkušnja opazovanja v živo (in ne s pomočjo programa) veliko bolj pomenljiva, vendar iz organizacijskih razlogov tega ni bilo mogoče izvesti.

Drugi (daljši) del je bil namenjen zgodbi o življenju zvezd. V ta namen sem prebrskala izdajo novic in v njej našla skoraj dvajset takih, ki bi bile na prvi pogled primerne za uporabo. Od teh sem se odločila za dvanajst novic, ki so obsegale zanimivosti od rojstva zvezd, zvezdnih porodnišnic, do njihovega zelo različnega življenja. S pomočjo videoprojektorja sem na platnu prikazala sliko novice in na kratko prebrala ali s svojimi besedami povzela bistvo novice.

Kljub temu, da je bila izvedba take predstavitve klasična (projekcija slik in pogovor), sem z vprašanji spodbujala mlado publiko, da so tudi sami ugibali o tem, kaj je na sliki, kaj se zvezdam dogaja, ali različno svetijo, ali so vse enako daleč, itd. Izkazalo se je, da veliko učencev in učenk že marsikaj ve o vesolju (nekdo je imel s seboj tudi zvezdno karto), česar še niso vedeli so pa radovedno spraševali. Ni mi uspelo, da bi v celoti prikazala kar sem želela (materiala je za več ur), saj je izkazalo, da je pogovor oz. odgovarjanje na vprašanja veliko bolj zanimivo. Brez večjih zapletov se lahko kateri izmed novic tudi izognemo, ne da bi zaradi tega zgodba karkoli izgubila.

Zgodbo o življenju zvezd sem sestavila iz spodaj navedenih novic, ki so opremljene s spletno stranjo in pdf verzijo novice. Na dnu članka dodajam še prezentacijo  ter osnutek dela za učitelje, kjer kratko predstavim prosojnice. Osnutek dela vsebuje še dodatne iztočnice za pogovor z učenci, ki jih sama nisem uporabila.

Vabim vas, da materiale prenesete, dodelate in preizkusite v razredu. Na splet so dodani pod licenco CC BY 4.0. Dodatne ideje kaj vse lahko počnete z novicami najde tudi na predzadnji strani spletne različice novic, vaše ideje in izboljšave pa lahko posredujete na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. ali na naslov dunja.fabjan @ fmf.uni-lj.si.

Dunja Fabjan 

Primer uporabe novic: Zgodba o življenju zvezd

Prezentacija: Zvezde.pdf, Zvezde.pptZvezde.odp

Osnutek dela za učitelje: Osnutek dela.pdfOsnutek dela.docOsnutek dela.odt

Izbor novic:

 


Efemeride
02.12.2023 23:01 CET
02.12.2023 22:01 UT
Sonce vzide 07:24 
zaide 16:18 
Luna vzide 20:55 
zaide 11:53 
Angleški portal v vesolje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost