Kaj vidite, ko pogledate to sliko?

Če ste odgovorili 'galaksijo' ali še bolje 'spiralno galaksijo', ste imeli prav! Toda ali lahko verjamete, da so to galaksijo ne enkrat, ampak kar dvakrat napačno prepoznali profesionalni astronomi?

Ko jo je Pierre Méchain davnega leta 1780 prvi opazoval, je mislil, da gre za meglico (žareč oblak plina in prahu). Nekaj let kasneje jo je Charles Messier imel za 'zvezdno kopico', kar je skupina nekaj tisočev ali milijonov zvezd, ki jih drži skupaj gravitacija (in vsebuje veliko manj zvezd, kot jih je v kaki galaksiji). Nič hudega, Charles, zmotil si se le za nekaj 100 milijard zvezd!

A preden prestrogo ocenimo Pierra in Charlesa, se spomnimo, da so bili teleskopi v 18. stoletju še precej nova iznajdba. Če bi primerjali kakovost zgodnjih teleskopov z Vesoljskim teleskopom Hubble, bi bilo kot če bi primerjali avto-igračko s Ferrarijem. Ali lahko verjamete, da smo šele pred manj kot 100 leti izvedeli, da so v vesolju poleg naše še druge galaksije? Dandanes pa vemo, da vesolje vsebuje na stotine milijard zvezd polnih galaksij.

Galaksije so raznovrstnih oblik, velikosti in vrst. Na tej sliki ni samo spiralna galaksija, ampak tudi najbližji primerek 'Seyfertove galaksije'. To je izjemno energična vrsta galaksij, ki je polna vročega, žarečega plina in iz svojega temnega središča bruha velikanske količine močnega sevanja. 

Cool dejstvo

Na enem samem posnetku majčkenega dela nočnega neba je Hubble fotografiral tisoče galaksij! Posnetek lahko vidite tukaj. Ob njem spoznate, kako gigantsko je vesolje, kajne?

pdf datoteka novice

To je otroška verzija novice Evropske vesoljske agencije ESA in Vesoljskega teleskopa Hubble.

Vir: UNAWE Space Scoop

 


Efemeride
30.11.2023 11:46 CET
30.11.2023 10:46 UT
Sonce vzide 07:22 
zaide 16:19 
Luna vzide 18:40 
zaide 10:41 
Angleški portal v vesolje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost