Please, don't stop the music!

Ali ste vedeli, da so zvoki, ki jih slišimo na Zemlji, le tresljaji zraka?  A ker v vesolju ni zraka, to še ne pomeni, da je vesolje strašljivo tih kraj. Zrak je namreč mešanica plinov in tudi v vesolju so oblaki plina, v katerem lahko nastanejo tresljaji in lahko skozenj potuje zvok.

OK, torej vemo, kako lahko zvok potuje skozi vesolje, a kaj ga povzroča? Odgovor so telesa, ki oddajajo gromozanske količine energije – tako velike, da se zaradi nje zatrese plin.

Na primer, črne luknje poleg tega, da goltajo snov, tudi oddajajo dva močna curka energije. Astronomi tako vedo, da je črna luknja v središču zbirke galaksij, ki jo imenujejo jata v Perzeju, dovolj močna, da povzroča zelo globok zvok.

"Mislili smo, da lahko ta zelo globok zvok najdemo tudi v drugih jatah galaksij," pravi astronom Ryan Foley. Ryan je član skupine astronomov, ki je nedavno opazovala jato galaksij z imenom jata v Feniksu (prikazana na zgornji fotografiji). A ugotovili so, da je ta jata skoraj povsem tiho. To lahko pomeni dvoje: ali vse jate galaksij ne proizvajajo zvoka ali pa se njihova glasba občasno ugasne!

Cool dejstvo: Poleg poslušanja pravih zvokov iz vesolja astronomi včasih prevtorijo tudi svetlobo v zvok, da jo lahko bolje proučijo. Poslušajte čudaške vesoljske zvoke 'narejene' iz svetlobe na tej Nasini spletni strani.

pdf datoteka novice

To je otroška verzija novice Nasinega rentgenskega observatorija Chandra.

Vir: UNAWE Space Scoop


Efemeride
26.03.2023 00:40 CET
25.03.2023 23:40 UT
Sonce vzide 06:54 
zaide 19:22 
Luna vzide 09:06 
zaide 00:11 
Angleški portal v vesolje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost