Nič čudnega ni, da je galaksija na tej fotografiji dobila vzdevek Srebrni kovanec – videti je kot velikanski kovanec, obrnjen na stran, ki bo zdaj zdaj padel in odločil ali bo cifra ali mož! 'Kovanec' je zelo bleščeč, saj je to ena od najsvetlejših galaksij na nočnem nebu.

Tej vrsti galaksij pravimo zaradi njihove oblike spiralne galaksije: imajo dolge 'rokave' zvezd in plina, ki se zavijajo okoli središča. Tudi naša galaksija je spiralne oblike.

Galaksije so lahko različnih oblik. Nekatere pa so prav nenevadnih oblik in jih je težko razvrstiti v običajne vrste galaksij. A to razvrščanje je zelo pomembno, saj pomaga astronomom razumeti, kako so galaksije nastale.

Zato so astronomi ustvarili spletno stran Galaxy Zoo (živalski vrt galaksij), da bi jim ljudje širom sveta pomagali prepoznati oblike mnogih, mnogih galaksij, ki so jih ujeli na posnetkih vesolja. In tudi vi lahko pomagate! Pojdite na stran www.galaxyzoo.org in sledite preprostim navodilom.

Obstaja še veliko drugih spletnih strani, na katerih znanstveniki prosijo za pomoč javnost. In tistim, ki sodelujejo, pravimo 'znanstveniki državljani'!

Cool dejstvo: Doslej je pri projektu Galaxy Zoo sodelovalo širom sveta že več kot 250.000 ljudi!

pdf verzija

To je otroška verzija novice ESO Press Release.

Vir: UNAWE Space Scoop


Efemeride
26.03.2023 00:04 CET
25.03.2023 23:04 UT
Sonce vzide 06:54 
zaide 19:22 
Luna vzide 09:06 
zaide 00:11 
Angleški portal v vesolje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost