Okrog Zemlje se giblje veliko satelitov, ki so jih naredili ljudje. Naravni satelit pa ima Zemlja samo en: Luno. Tudi naša galaksija ima naravne satelite, ki se gibljejo okoli nje.

Tem satelitom pravimo 'pritlikave galaksije', ker so veliko manjše od normalnih galaksij, kakršna je naša. Morda se sliši zabavno, da so astronomi eni od teh pritlikavih galaksij, ki se giblje okoli naše, dali ime Veliki Magellanov oblak!

V mnogih območjih v Velikem Magellanovem oblaku se rojevajo nove zvezde. Eno izmed njih je prikazano na zgornji sliki. Posnel jo je Zelo velik teleskop v državi Čile v Južni Ameriki.

Znotraj rdečega obroča se nahaja prava tovarna zvezd. To je oblak plina in prahu, imenovan 'super-mehurček'. Oblika obroča tega super-mehurčka je posledica uničujočih dogodkov. Siloviti vetrovi z masivnih zvezd in eksplozije umirajočih zvezd so izvotlile središče oblaka, ostal je le obroč plina in prahu.

A vendarle so iz tega nereda in uničenja nastale nove zvezde. Vetrovi in eksplozije stiskajo delce plina in prahu na robu tega super-mehurčka. Če se dovolj delcev plina in prahu nagnete skupaj v nekem območju super-mehurčka, nastane nova zvezda, saj so zvezde samo velike žoge plina in prahu! To je življenski krog v vesolju: medtem ko ene zvezde umirajo, se druge rojevajo.

Cool dejstvo: Širina super-mehurčka je več kot 60-krat večja, kot je razdalja med Soncem in njemu najbližjo zvezdo!

pdf verzija

To je otroška verzija novice ESO Press Release eso1125

Vir: UNAWE Space Scoop


      

 


Dan in noč
Dan in noč
Zvezdna karta
Zvezdna karta
Observatorij Črni Vrh
Luna
Sonce - Mauna Loa
Sonce - Mauna Loa
Sonce - SOHO
Sonce - SOHO Lasco C2 EIT 284 Lasco C3 MDI
Sončne pege
Sončne pege
Severni in južni sij
aurora

Efemeride
28.01.2022 22:35 CET
28.01.2022 21:35 UT
Sonce vzide 07:29 
zaide 17:01 
Luna vzide 03:59 
zaide 12:41 
Planeti (vir: Spika)
Angleški portal v vesolje
Amaterska slika dneva
Amaterska slika dneva
NASA - Slika dneva
ESO - Slika tedna
Hubble - Slika tedna
Kje je ISS?
Kje je ISS?
Osončje
Osončje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost