Astronomi so našli osupljivo zvezdo: neka superzvezda je 150-krat težja od Sonca in neverjetnih 3 milijon-krat svetlejša! To zvezdo so našli v ogromnem oblaku plina in prahu, imenovanem meglica Tarantela, ki jo vidimo na tem krasnem novem posnetku.

Ko so astronomi našli to zvezdo sprva niso doumeli, kako posebna je, saj je veliko njene svetlobe zakrival prah na poti od zvezde do Zemlje. Lahko bi rekli, da je bila njena superzvezdna identiteta zakrita!

Vendar pa je skupina astrononomov  uporabila močan teleskop na površju Zemlje, imenovan Zelo velik teleskop, za podrobnejše proučevanje te zvezde. Odkrili so, da je ta zvezda pravzaprav ena najsvetlejših zvezd v vesolju!

Pred tem so že opazili druge superzvezde, ki ležijo v središčih nagnetenih skupin zvezd, ki jim pravimo zvezdne kopice. A ta nova superzvezda je prva, ki živi sama v vesolju, brez drugih zvezd v bližini. Možno je, da je ta superzvezda nekoč živela med drugimi zvezdami, a je bila brcnjena iz skupine.

Ne glede na to, ali je bila od zmeraj samotarka, ali pa je nekoč pripadala zvezdni kopici, je taka samotna superzvezda "zares fascinantno telo", pravi astronom Jorick Vink, ki dela na observatoriju Armagh v Združenem kraljestvu in je del skupine, ki stoji za tem odkritjem.

pdf verzija

To je otroška verzija novice ESO Press Release eso1117.

Vir: UNAWE Space Scoop


Efemeride
30.11.2023 11:09 CET
30.11.2023 10:09 UT
Sonce vzide 07:22 
zaide 16:19 
Luna vzide 18:40 
zaide 10:41 
Angleški portal v vesolje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost