OPERA-neutrinoNovi rezultati, izvedeni z napravo OPERA (Oscillation Project with Emulsion-tRacking Apparatus) v laboratoriju v Gran Sassu v Italiji, podpirajo prejšnje poskuse, ki so nakazali, da nevtrini lahko potujejo hitreje od svetlobe.

 

 

Prvi rezultati s konca septembra so povzročili mednarodno senzacijo, ker bi lahko spodkopali eno ključnih domnev, na kateri sloni sodobna fizika. Od takrat znanstveniki po vsem svetu skrbno pregledujejo vse poskuse, da bi pojasnili te begajoče rezultate.

Zadnji poskusi so zdaj izključili nekatere od možnih napak pri poskusih. S pošiljanjem ožjih žarkov nevtrinov iz CERN-a v Gran Sasso, a z daljšimi časovnimi obdobji med njimi, je ekipa lahko natančneje izmerila hitrost. 20 takšnih dogodkov, izmerjenih v Gran Sassu, je bilo mogoče natančno povezati s pulzom, ki je zapustil CERN. Nove meritve niso spremenile prvih zaključkov, da nevtrini potujejo hitreje od svetlobe. Vseeno pa je potrebno opaženo anomalijo v času potovanja nevtrinov iz CERN-a v Gran Sasso še nadalje raziskati in izvesti neodvisne meritve, preden bi jo lahko ovrgli ali potrdili.

VIR: STFC


Efemeride
08.02.2023 01:08 CET
08.02.2023 00:08 UT
Sonce vzide 07:16 
zaide 17:17 
Luna vzide 20:03 
zaide 08:44 
Angleški portal v vesolje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost