19.10.2011_Navigacijski.Sistem.GalileoV četrtek, 20. oktobra ob 12.34, bosta v orbito okrog Zemlje poletela prva dva satelita konstelacije Galileo. Evropski navigacijski sistem Galileo bo sestavljajo 30 satelitov, ki bodo postopoma izstreljeni do leta 2019. Sistem bo omogočal precizno pozicioniranje, navigacijo in natančno določanje časa, prva dva satelita pa bosta služila kot preizkus delovanja celotnega sistema. Vzlet iz francoske Gvajane z raketo Sojuz lahko spremljate od 11.30 dalje tukaj.

Galilejevi otroci

galileo-natecajOtroci, ki so stari med 9 in 11 let, se lahko do 15. novembra letos udeležijo likovnega natečaja, na katerem bo zmagovalec svoje ime podelil enemu izmed satelitov konstelacije Galileo. Dovolj je le, da narišejo sliko v zvezi z vesoljem in vesoljskimi plovili in jo (skenirano ali fotografirano) naložijo na spletno stran natečaja.

Poimenovanje bo potekalo po abecednem vrstnem redu držav članic, zapisanih v materinem jeziku. Prva dva satelita, ki ju bodo v četrtek izstrelili, bosta poimenovana po dečku iz Belgije (Thijs) in deklici iz Bolgarije (Natalia), ki sta na letošnjem natečaju prispevala zmagovalni sliki. 

Več si preberite v članku Eden od satelitov Galileo bo poimenovan po slovenskem otroku.

 

Galileo tudi v Sloveniji

testNa Fakulteti za matematiko in fiziko v Ljubljani slovenski astronomi in fiziki že od leta 2009 sodelujejo z Evropsko vesoljsko agencijo ESA in raziskujejo koncept relativističnega globalnega navigacijskega satelitskega sistema. Pri takem sistemu kot je Galileo je namreč potrebno upoštevati ukrivljenost prostor-časa in druge relativistične efekte. S preučevanjem možnosti in rešitev za uporabo splošne teorije relativnosti v globalnem navigacijskem sistemu bi naj dosegli večjo natančnost sistema in posledično izboljšanje njegove uporabe (npr. za promet, geodezijo in geodinamiko). Tak sistem bi pa tudi pripomogel k razumevanju oblike, gravitacijskega potenciala, rotacije Zemlje in gibanja tektonskih plošč. Več si preberite v opisu raziskav o Globalnem navigacijskem satelitskem sistemu Galileo

 

Spremljajte vzlet!

Izstrelitev prvih dveh navigacijskih satelitov konstelacije Galileo lahko spremljate na spletni strani Evropske vesoljske agencije. Če uporabljate Twitter se pa povežite z @EU_enterprise in @esa (hashtags #galileo in #soyuz) za spremljanje novic v živo.

Soyuz VS01 on launch pad
Galerijo slik (iz katere smo vzeli zgornjo) si lahko ogledate na spletni strani ESA: http://www.flickr.com/photos/esa_events/show/with/6260659092. 

 

Če ste še radovedni si preberite več na spletnih straneh navigacijskega sistema Galileo in na strani Evropske komisije.


Efemeride
08.02.2023 02:46 CET
08.02.2023 01:46 UT
Sonce vzide 07:16 
zaide 17:17 
Luna vzide 20:03 
zaide 08:44 
Angleški portal v vesolje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost