spacelabZačenja se zanimiv natečaj YouTube Space Lab, pri katerem sodelujejo YouTube, Nasa, družba Space Adventures in Lenovo. Natečaj poziva učence po vsem svetu, naj zasnujejo znanstveni eksperiment, ki se bo izvedel na Mednarodni vesoljski postaji in v živo predvajal na YouTubu. Evropski vesoljski agenciji se pri tem projektu pridružujeta tudi vesoljski agenciji Japonske (JAXA) in Kanade (CSA).

Space Lab je del širšega prizadevanja YouTuba, ki želi z bogatimi učnimi vsebinami ponuditi boljše priložnosti za izobraževanje.

Kot posamezniki ali v skupinah po največ tri lahko učenci starosti med 14 in 18 let svoje posnetke, ki opisujejo njihov eksperiment, pošljejo na naslov www.youtube.com/spacelab.

Žirija uglednih znanstvenikov, astronavtov in učiteljev, med katerimi je tudi Stephen Hawking, bodo ocenili prispele posnetke, svoja mnenja pa bodo lahko podali tudi uporabniki YouTuba.

Šest regijskih finalistov se bo marca 2012 zbralo v ZDA, kjer bodo v posebnem letalu doživeli breztežnost in prejeli druge nagrade. Evropski finalisti bodo za nagrado obiskali center za usposabljanje astronavtov v Kölnu v Nemčiji, kamor bosta vključena tudi znanstvena razprava in ogled, ki ga bodo vodili evropski astronavti. Na koncu bodo razglasili dva zmagovalca, katerih eksperimenta bodo poslali v orbito na Mednarodno vesoljsko postajo, kjer jih bodo 2012 izvedli in neposredno prenašali na YouTubu.

Zmagovalca bosta lahko tudi izbirala med dvema edinstvenima vesoljskima nagradama: potovanjem na Japonsko, kjer bosta lahko opazovala izstrelitev rakete z njunim eksperimentom na krovu, ali izletom v Rusijo, kjer se bosta pridružila pravemu usposabljanju v učnem centru, kjer je Jurij Gagarin postal kozmonavt.

Stalna prisotnost astronavtov Evropske vesoljske agencije na Postaji od leta 2009 evropskim šolam ponuja priložnost, da sodelujejo v aktivnostih Učilnice v vesolju, v katerih otroci iste eksperimente, ki jih astronavti izvajajo v vesolju, ponovijo na tleh.

Podrobnosti o natečaju

Vir: ESA


Efemeride
01.02.2023 06:23 CET
01.02.2023 05:23 UT
Sonce vzide 07:25 
zaide 17:07 
Luna vzide 12:51 
zaide 04:45 
Angleški portal v vesolje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost