Solarni teleskop Daniela K. Inouyeja (DKIST), je posnel izredno podrobne slike Sončevega površja. Na njih med drugim vidimo sončeve pege, fibrile in granule. Slike prikazujejo Sončevo fotosfero (vidno površje Sonca) in bolj vročo kromosfero.

 

 

Gre za nov teleskop zgrajen na havajskem otoku Maui. Glavno zrcalo teleskopa ima premer štiri metre, s čimer je DKIST največji in najzmoglivejši solarni teleskop na svetu. Teleskop bo poskušal odgovoriti na številna vprašanja, povezana s Soncem. Med njimi je že dolgo trajajoča uganka, povezana s temperaturo Sončeve korone: zunanja plast Sončeve atmosfere je veliko bolj vroča kot Sončevo površje in zaenkrat ne poznamo vzroka. Raziskovalci upajo tudi, da bodo s pomočjo teleskopa bolje razumeli koronalne izbruhe snovi.

Preteklo leto so astronomi testirali teleskop in tri instrumente, s katerimi opazujejo Sonce na različne načine. Teleskop sicer na dva dodatna instrumenta še čaka. Slike, prikazane tukaj, so bile posnete z instrumentom Visible-Broadband Imager.

 

Mozaik podrobnih podob Sonca, ki jih je posnel teleskop DKIST. Posamezne slike v večji ločljivosti so na voljo tukaj. Avtor: NSF/AURA/NSO

 

Podroben pogled vidnega površja razkrije konvekcijske celice brbotajoče plazme oziroma granule. Vroče celice se dvignejo na površje, se ohladijo in zopet potonejo. Opazimo tudi špagetom podobne strukture, imenovane fibrili. Gre za vročo plazmo ujeto v magnetne silnice.

Posebno pozornost so dobile sončeve pege. Temno sredino pege imenujemo umbra, svetlejši zunanji del pa penumbra. Visokoločljive slike pokažejo, da je penumbra sestavljena iz podolgovatih filamentov. Magnetne silnice, ki izhajajo iz peg, preprečujejo konvekcijo, zato je plazma na tem področju hladnejša, posledično so pege temne barve. Teleskop je ujel tudi redek primer razpadajoče pege.

Začetek pravih znanstvenih opazovanj teleskopa sovpada s počasnim prihodom Sonca v trenutek največje aktivnosti v enajstletnem ciklu. Sonce bo vrh aktivnosti doseglo leta 2025.

 

Fibrili, vlaknom podobne strukture.

 

 

Na mirnih, neaktivnih področjih vidimo konvekcijske celice ali granule.

 

Bližnji posnetek sončeve pege. Tako imenovani most svetlobe loči pego na dva dela, kar je običajno znak, da se bo pega razcepila na dva dela.

 

 

Poleg pege opazimo fragmente, ki so bili nekdaj del večje pege. Verjetno je pega v zadnji fazi razvoja. Zelo redko opazimo pege v fazi nastajanja ali izginjanja.

 


Efemeride
02.12.2023 22:13 CET
02.12.2023 21:13 UT
Sonce vzide 07:24 
zaide 16:18 
Luna vzide 20:55 
zaide 11:53 
Angleški portal v vesolje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost