V bližnji galaksiji Vetrnica je eksplodirala supernova. Zaradi bližine gre za pomembno odkritje—supernovo spremljajo tako profesionalni kot ljubiteljski astronomi. Vabljeni, da tudi sami svoje teleskope obrnete proti galaksiji in najdete supernovo.

 

 

 

Galaksija Vetrnica (znana tudi pod oznako M101) je spiralna galaksija, od nas oddaljena 21 milijonov svetlobnih let. Najdemo jo v smeri ozvezdja Veliki medved. V premer meri 170.000 svetlobnih let, kar je več, kot naša Galaksija. Vsebuje okoli bilijon zvezd, med njimi veliko mladih in vročih, ki osvetljujejo oblake plina.

Ker se v galaksiji rojeva veliko zvezd, jih veliko tudi umre. Od leta 1909 smo v galaksiji opazili pet supernov.

 

Posnetek galaksije Vetrnica en dan po odkritju supernove SN2023ixf. Supernova, označena na sliki, je izrazito modre barve. Avtor: Florian Rünger

 

Supernovo SN2023ixf je 19. maja odkril japonski ljubiteljski astronom Koichi Itagaki, uspešen lovec supernov, ki jih je do sedaj odkril že več kot sto. Številni profesionalni in ljubiteljski astronomi so svoje teleskope takoj obrnili proti galaksiji in od takrat supernovo podrobno spremljajo.

Kmalu je postalo jasno, da gre za supernovo tipa II, torej za kolaps in posledično eksplozijo mlade masivne zvezde z maso med osmimi in petdesetimi masami Sonca. Ker je eksplozija tako blizu, lahko astronomi v arhivih poiščejo slike galaksije in poskušajo opaziti zvezdo, preden je eksplodirala. In res, zvezda je bila najdena v arhivu infrardečih opazovanj vesoljskega teleskopa Spitzer. Prva analiza je pokazala, da je imela zvezda pred eksplozijo maso približno 15 mas Sonca.

Supernove, ki eksplodirajo tako blizu, so zelo pomembne za raziskovalce. Omogočajo pridobitev izredno dobrih podatkov, kar raziskovalcem pomaga pri razumevanju eksplozije in predvsem zvezde, ki je eksplodirala.

Ker je supernova tako svetla, raziskovalcem s svojimi opazovanji pomagajo tudi ljubiteljski astronomi. Če ste v zadnjih dneh slučajno opazovali ta del neba, lahko pogledate svoje slike, in če na njih najdete supernovo, to lahko sporočite raziskovalcem in tako pomagate pri razumevanju te in drugih supernov. Predvsem so pomembna opazovanja tik pred eksplozijo supernove, ki pomagajo določiti čas eksplozije.

Galaksija je v tem letnem času iz Slovenije vidna celo noč. Sama supernova ni vidna s prostim očesom (trenutno je njena navidezna magnituda med 10 in 11), jo pa lahko opazujete že z manjšim teleskopom.


Efemeride
02.12.2023 21:47 CET
02.12.2023 20:47 UT
Sonce vzide 07:24 
zaide 16:18 
Luna vzide 20:55 
zaide 11:53 
Angleški portal v vesolje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost