Znanstvenika sta v arhivskih podatkih Nasinega plovila Magellan, ki je v devetdesetih kartiralo površje Venere, našla kaldero, katere oblika se je v osmih mesecih bistveno spremenila. Tako sta našla do sedaj najbolj prepričljiv dokaz, da so na Veneri dandanes ognjeniki še vedno aktivni.

 

 

Venerino površje je geološko mlado, mogoče nič starejše od nekaj deset milijonov let. Po površju je torej relativno nedavno tekla lava. In kjer je lava, tam so ognjeniki. Po zadnjem štetju je bilo na Veneri okoli 1600 ognjenikov. Ampak, ali je kateri od njih aktiven?

V zadnji letih smo že večkrat brali novice o morebitnem odkritju delujočega ognjenika na Veneri. Dokazi so bili žal vedno posredni in skoraj nemogoče je bilo zatrdno potrditi aktivnost. Ko bi le lahko videli ognjenik med bruhanjem lave!

V nedavno objavljenem članku sta znanstvenika predstavila prvi direktno slikan delujoči ognjenik na Veneri. Bolj natančno: na slikah površja sta našla kaldero, katere oblika se je v osmih mesecih bistevo spremenila. Ugotovila sta, da ne more iti za nič drugega kot za aktiven ognjenik.

 

Zemljevid Venerinega površja z ognjenikoma Maat Mons in Ozza Mons. Povečano področje prikazuje sliki, posneti januarja in okrobra 1991. Na slikah vidimo kaldero, katere oblika se je bistveno spremenila. Označeno je tudi območje, ki ga je nov tok lave mogoče prav tako spremenil. Avtor: R. Herrick

 

Znanstvenika sta dokaze našla v arhivskih podatkih Nasinega vesoljskega plovila Magellan. Plovilo je med leti 1991 in 1994 krožilo okoli Venere in slikalo njeno površje. Vsakih osem mesecev je skeniralo isti del površja. Cilj takratenega opazovanja ni bil iskanje sprememb na površju, zato so bile slike istega dela površja narejene pod različnimi koti in na različnih višinah. To, in ogromna količina podatkov, je znanstvenikom močno oteževalo iskanje sprememb na površju.

Z razvojem tehnologije sedaj lahko znanstveniki enostavno pridobijo in vizualizirajo željene podatke (podobno kot to dela Google Earth). Znanstvenika sta izbrala nekaj slikanih polj—pregledala sta zgolj 1.5 % površja, ki je bilo slikano več kot enkrat.

Na območju znanega (neaktivnega) ognjenika Maat Mons sta odkrila kaldero, slikano januarja 1991 in oktobra istega leta. Na prvi sliki je kaldera okrogle, na drugi pa ledvične oblike. Velikost kaldere se je povečala iz dveh na štiri kvadratne kilometre. Obenem je ledvičasta kaldera temnejše barve, kar je dodaten dokaz, da je napolnjena z lavo.

Znanstvenika verjameta, da bosta ob pregledu večje površine našla še več dokazov nedavne aktivnosti. Še boljših dokazov se nadejamo naslednje desetletje, ko bodo Venero obiskale kar tri misije: Nasini VERITAS in DAVINCI ter Esina EnVision.

 

 

Naslovna slika: Računalniško generirana slika ognjenika Maat Mons. Avtor: NASA/JPL-Caltech


Efemeride
01.10.2023 22:02 CEST
01.10.2023 20:02 UT
Sonce vzide 07:00 
zaide 18:43 
Luna vzide 19:40 
zaide 09:24 
Angleški portal v vesolje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost