Skupina ljubiteljskih astronomov in astrofotografov je v bližini galaksije Andromeda odkrila večjo megličasto strukturo. Zaenkrat narava objekta še ni znana; lahko bi šlo za del Galaksije, za interakcijo tokov zvezd, ki se vijejo okoli Andromede, ali za večji oblak medgalaktične snovi med Galaksijo in Andromedo.

 

 

 

Astrofotografija je v zadnjih desetletjih postala izjemno priljubljena aktivnost ljubiteljskih astronomov. Številnim čudovitim posnetkom vesolja, ki krasijo koledarje in jih najdemo na spletu, se imamo zahvaliti opazovalcem, ki potrpežljivo, noč za nočjo, zbirajo dragocene fotone in jih nato s pomočjo naprednih tehnik pretvorijo v barvasta čudesa.

Ljubiteljski astronomi postajajo tudi vse pomembnejši del sodobne znanosti. V primerjavi s profesionalnimi astronomi imajo ljubitelji prednost, da lahko veliko časa posvetijo eni sami nalogi. Lahko gre za dolgotrajno spremljanje spreminjanja svetlosti zvezde, za potrjevanje eksoplanetov ali za iskanje novih temnih meglic. Za takšne naloge ne potrebujemo ogromnih dragih teleskopov, le veliko potrepežljivosti in znanja.

Pred kratkim je skupina ljubiteljskih astronomov in astrofotografov objavila kratek članek, v katerem so predstavili zanimivo odkritje: v bližini galaksije Andromede se nahaja temen razpotegnjen megličast objekt. Odkritje od danes poznamo pod imenom objekt Strottner-Drechsler-Sainty 1, torej pod imeni njegovih odkriteljev.

 

Črno-bela slika objekta Strottner-Drechsler-Sainty 1. Gre za megličasto tvorbo levo spodaj. Avtor: Marcel Drechsler

 

Filamentno megličasto tvorbo je Yann Sainty odkril avgusta 2022. Celotni lok ima na nebu velikost približno 1.5 x 0.45 kotnih stopinj. Za primerjavo, premer Lune na nebu je približno 0.5 kotne stopinje. Odkritje je presentljivo, saj je Andromeda, ki jo v čisti noči lahko vidimo celo s prostim očesom, eden izmed najbolj slikanih objektov na nebu. Da objekt ni bil odkrit prej, je verjetno posledica njegove temnosti in razsežnosti na nebu.

Narava objekta zaenkrat ostaja neznana. Objekt bi bil lahko del naše Galaksije, torej povsem nepovezan z Andromedo. V tem primeru bi šlo za del ostanka supernove ali pa svetel del starodavne planetarne meglice. Druga možnost je seveda, da je objekt povezan z Andromedo. Andromeda se združuje z več manjšimi galaksijami, pri čemer bi lahko plimske sile izvrgle del zvezd in plina. Interakcija takšnih zvezdnih tokov bi lahko vodila do sevajočega plina. Zadnja možnost je, da je objekt nekje na pol poti med nami in Andromedo.

 

Barvna slika Andromede in novega megličastega objekta (modri odtenki). Rdeča tančica je plin Galaksije.  Avtor: Marcel Drechsler

 

Čeprav novi objekt na vseh slikah izgleda zelo dobro viden, se je potrebno zavedati, da je izredno temen. Avtorji so morali uporabiti posebne tehnike obdelovanja in prikazovanja podatkov, da so temno meglico izluščili iz šuma ozadja.  

Zanimivo je, da je objekt viden le pri točno določeni valovni dolžini—našli so ga v svetlobi, ki jo sevajo atomi kisika. Kisik je vseprisoten element v vesolju in ta valovna dolžina je še posebej primerna za iskanje ostankov supernov in planetarnih meglic. To je bil tudi povod za opazovanja skupine. Čeprav je novodkriti objekt najbolj spektakularen del raziskave, pa podroben pogled Andromede in njene okolice razkrije neverjetno bogastvo meglic.

 

Del Andromede blizu satelitske galaksije M32. Kombinacija posnetkov, narejenih v dveh valovnih dolžinah (ki jih sevajo atomi vodika in kisika), razkrije zanimive strukture kot je meglica v obliki rože in steber plina, ki se dozdevno vije iz jedra Andromede. Avtor: Marcel Drechsler


Efemeride
03.12.2023 04:27 CET
03.12.2023 03:27 UT
Sonce vzide 07:25 
zaide 16:18 
Luna vzide 22:02 
zaide 12:17 
Angleški portal v vesolje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost