Po trenutno najbolj sprejeti teoriji naj bi Luna nastala pri trku Zemlje in planetoida velikosti Marsa. Nove simulacije trka so pokazale, da bi Zemljin satelit lahko nastal že nekaj ur po trku. Poustvarjen trk bi lahko pojasnil tudi nekatere druge še nepojasnjene lastnosti Lune.

 

 

Zemlja je skupaj s preostalimi planeti Osončja nastala pred približno 4.5 milijardami let. Kakšna je bila dojenčica Zemlja ne vemo in nikoli ne bomo vedeli. Šestdeset do sto milijonov let po nastanku je v Zemljo namreč treščil planetoid velikosti Marsa. Trk je povsem stalil površje planeta, ki se je nato še nekaj časa kopal v nepreglednih oceanih tekoče magme.

Med znanstveniki precej dobro sprejeta teorija pravi, da je ostanke in razbitine trka zalučalo v vesolje, kjer so se sčasoma oblikovali v Luno. Podrobnosti nastanka našega edinega naravnega satelita ne poznamo. Je Luna za nastanek potrebovala mesec dni ali več let? V nedavni študiji znanstveniki predlagajo, da je bilo za nastanek potrebno le nekaj ur!

V nasprotju z drugimi telesi Osončja je Lunina geološka sestava izredno podobna sestavi Zemlje. Material, ki sestavlja Luno, je torej moral priti z Zemlje. Prejšnje simulacije so sicer uspele pojasniti orbito in maso Lune, zataknilo pa se jim je pri geološki sestavi. Če bi pri trku v orbito okoli Zemlje odpihnilo predvsem snov s planetoida, bi bila sestava Lune različna od Zemljine. Razen v primeru, da bi bila tudi sestava planetoida podobna Zemljini, kar pa bi bilo izredno naključje. Bolj verjetno je, da je v orbito odneslo več snovi z Zemlje. Ta scenarij pa se je za prejšnje simulacije izkazal za precejšen, če ne nepremostljiv zalogaj.

Najnovešja simulacija uspe zgraditi Luno v zelo kratkem času. Po tem scenariju satelit lahko nastane na relativno veliki oddaljenosti od Zemlje, njegovo središče pa ne bi bilo povsem staljeno, kar bi lahko pojasnilo Lunino os vrtenja in tanki plašč.

Še nobena simulacija trka objektov v Osončju ni poustvarila trka tako podrobno. Avtorji so pokazali, da bolj površne simulacije vodijo do napačnih zaključkov. Za potrditev teorije nastanka bo sicer potrebno spoznati Luno še bolj podrobno. Glede na številne napovedane misije v bližnji prihodnosti, bomo na Zemlji kmalu imeli še več kamenja z Lune, kar bi moralo pomagati.


Naslovna slika: Prizor iz simulacije trka Zemlje in planetoida. Avtor: NASA's Ames Research Center


Efemeride
30.11.2023 12:15 CET
30.11.2023 11:15 UT
Sonce vzide 07:22 
zaide 16:19 
Luna vzide 18:40 
zaide 10:41 
Angleški portal v vesolje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost