Slovenska ekipa na odru med otvoritvijo olimpijade (foto: D. Hrzina)Med 14. in 22. avgustom je v Gruziji potekala 15. mednarodna olimpijada iz astronomije in astrofizike (IOAA – MOAA), ki se je je udeležilo približno 250 tekmovalcev iz 48 držav. Naši dijaki so prejeli zlato medaljo, dve srebrni in eno bronasto medaljo ter pohvalo.

Na sliki: Slovenska ekipa na odru med otvoritvijo olimpijade (foto: D. Hrzina)

Peter Andolšek (Gimnazija Bežigrad) je prejel zlato medaljo. Peter je bil že lani zlat na MOAA in je tako prvi slovenski tekmovalec, ki je prejel dve zlati medalji na istovrstni mednarodni olimpijadi iz znanja astronomije, fizike ali matematike. Vid Kavčič (Gimnazija Bežigrad) in Aleksander Gajdukov (Gimnazija Koper) sta prejela srebrni medalji, Miha Brvar (Gimnazija Bežigrad) bronasto, Marija Judež (Sr. elektro šola in tehn. gimnazija Novo mesto) pa pohvalo.

Na sliki: Na zaključni prireditvi 21. avgusta je na oder med zmagovalce zlate medalje stopil tudi Peter Andolšek. (foto: A. Guštin)

Peter Andolšek se je po številu doseženih točk uvrstil na 10. mesto, absolutni zmagovalec pa je bil Romun Vlad Ștefan Oros. O težavnosti tokratne MOAA priča dejstvo, da je prvouvrščeni dosegel manj od 70 odstotkov možnih točk. V tekmovanju, ki je neke vrste astronomski triatlon, so dijaki znanje preizkusili v teoretičnih in opazovalnih nalogah ter v analizi astronomskih podatkov.

Glede na skupni uspeh ekip se je Slovenija uvrstila na 7. mesto in je še vedno najmanjša država med najuspešnejšimi nacijami na tej olimpijadi.

Ekipo sta vodila Andrej Guštin in Dunja Fabjan. Pri državni selekciji, pripravah ekipe in izvedbi tekmovanja so sodelovali še Krištof Skok, Simon Bukovšek in Urban Razpotnik.

V Sloveniji potekajo astronomska tekmovanja ter priprave in selekcije astronomske olimpijske ekipa pod organizacijo Društva matematikov, fizikov in astronomov Slovenije.

Naslednja olimpijada bo na Poljskem.

Vir: DMFA Slovenije


Efemeride
26.09.2023 15:29 CEST
26.09.2023 13:29 UT
Sonce vzide 06:53 
zaide 18:53 
Luna vzide 17:53 
zaide 02:26 
Angleški portal v vesolje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost