07.06.2024

Bojan Kambič

Junijska Spika je tako ali drugače posvečena Soncu. O aprilskem popolnem ameriškem Sončevem mrku, ki so ga doživeli v Kanadi, poročajo Boris Kham in njegova ekipa. Nastalo je nekaj izjemnih fotografij, ena najboljših izpod aparata Gregorja Kresala krasi tudi naslovnico.

Sonce je posredno udeleženo tudi pri nastanku polarnih sijev. Primož Kajdič, naš astronom, ki se v Mehiki poklicno ukvarja s proučevanjem vesoljskega vremena, nam v sliki in besedi lepo in podrobno razloži, zakaj, kdaj in kako pride to tega neverjetnega pojava, ki opazovalce znova in znova osupne in pusti brez besed. Sledi nekaj poročil o majskem pojavu severnega sija pri nas. Najbolj vztrajen in največ sreče, da ga je ujel ob maksimumu, je imel Stojan Golob. Njegove slike, ki bi lahko bile posnete tudi na Norveškem ali na Islandiji, so nastale na hribu Debenec na Dolenjskem. Toliko zelenih zaves in tako intenzivnih iz naših krajev še nismo videli.

V rubriki osvajanje vesolja, kjer obujamo spomine na naše poskuse, da bi premagali Zemljino gravitacijo in se podali v vesolje, se spominjamo tragičnih dogodkov, ki so pripeljali do nesreče raketoplana Challenger.

Sandi nam razkaže krater Gauss, ki bi bil, če bi bil na sredini k nam obrnjene strani Lune, ena glavnih atrakcij, tako pa je žal potisnjen na rob in dobro videl le ob ugodnih libracijah. Je pa zato toliko bolj fascinanten njegov nosilec imena, slavni matematik Carl Friedrich Gauss.

Tone pa žal prinaša slabe novice o kometu A3, saj se je naraščanje njegovega sija nekoliko ustavilo. To seveda še ne pomeni, da nam jeseni ne bo priredil lepe predstave, a v željo po kometu stoletja se je zavrtal črv dvoma. Ga bomo spremljali še naprej in poročali.

Sonce je na višku aktivnosti, Wolfovo število se maja sploh ni spustilo pod 100, cel teden pa je bilo nad 200! Če kdaj, potem je zdaj pravi čas, da ga začnete opazovati. Če nimate filtra, ga lahko nabavite pri nas. Ni drag, vsaj nekaj naslednjih let pa vam bo prinesel obilo opazovalnih užitkov, predvsem v tem obdobju leta, ko prave noči praktično ni.

Vse novice