25.06.2024

Jure Japelj

Kitajska misija Chang'e 6 se je podala na oddaljeno stran Lune in nazajuspešno! Danes zjutraj je kapsula z vzorci kamenja pristala v Avtonomni pokrajini Notranja Mongolija na Kitajskem. Gre za prvi material z oddaljenega dela Lune, ki bo pomagal razumeti nastanek in razvoj Zemljinega edinega naravnega satelita.

Celotna misija je trajala 53 dni. Vse komponente zapletene misije so bile v paketu z Zemlje izstreljene 3. maja, približno pet dni kasneje so se že vtirile v Lunino orbito. Tam jih je čakal že prej izstreljeni satelit Queqiao-2, preko katerega je Kitajska vesoljska agencija komunicirala, ko so bila plovila na oddaljeni strani Lune. 

Prvega junija je pristajalno-vzletni modul pristal v kraterju Apollo, kjer je zbral približno dva kilograma kamenja. Dragoceni tovor je nato ponesel v orbito, kjer se je združil z orbiterjem. Okoli 21. junija je orbiter zapustil orbito okoli Lune in se podal proti Zemlji.

Kapsula se vrača na Zemljo. Vir: CGTN

Lunine vzorce so do sedaj na Zemljo prinesli Američani v okviru misij Apollo (daleč največ, okoli 382 kilogramov), Sovjetska zveza in Kitajska. Vendar je šlo v vseh teh primerih za vzorce z bližnjega dela Lune. 

Bližnji in oddaljeni dela Lune se zelo razlikujeta. Bližnji del, ki je vedno obrnjen k Zemlji, je geološko mlajši in prekrit z velikimi polji strjene magme (maria). Oddaljeni del je geološko starejši, gorat in veliko gosteje prekrit s kraterji. Obstajajo teorije, s katerimi znanstveniki pojasnujejo dihotomijo, a zaenkrat nobena ni večinsko sprejeta v znanstveni skupnosti. Kamenje z oddaljenega dela Lune bo zato zelo pomembno pri razumevanju njene zgodovine.


Naslovna slika: Kapsula z dragocenimi vzorci po pristanku. Avtorstvo: Xinhua

Vse novice