16.02.2024

Jure Japelj

Število umetnih satelitov okoli Zemlje strmo narašča. Če smo pred nekaj leti poznali okoli 1500 aktivnih satelitov, jih je danes v orbiti aktivnih več kot 8000. In če gre verjeti napovedim, se bo ta številka do konca desetletja še konkretno povečala. Naraščanje števila satelitov je predvsem posledica pojava mrež telekomunikacijskih satelitov.

Sateliti okoli Zemlje ovirajo astronomska opazovanja. Tiste najbolj svetle vidimo s prostim očesom kot pikice, ki se hitro premikajo prek neba. Temnejši pa se pojavljalo na posnetih slikah: če med opazovanjem satelit potuje prek vidnega polja, na nastali sliki pusti svetlo sled. Takšna sled sem in tja ni problem, a z naraščajočim številom satelitov postaja satelitski ‘photobombing’ vedno bolj pogost. Še večji vpliv bodo sateliti imeli na opazovanja v radijskih valovnih dolžinah. 

Kako se lotiti tega problema? Astronomi in ljubitelji nočnega neba nimajo moči, da bi lahko direktno mešali štrene podjetjem in državam, ki posedujejo mreže satelitov in obenem načrtujejo nove izredno svetle satelite. Edino, kar bi lahko na dolgi rok pomagalo ohraniti temno nočno nebo, je sprejetje mednarodnih smernic.

Po več letih trdega dela in pogajanj je astronomska skupnost končno dosegla, da se bo o zaščiti nočnega neba govorilo na sestankih Odbora za mirno uporabo vesolja (COPUOS), odbora Združenih narodov. O tem problemu se bo razglabljalo pet let. 

Andrew Williams, predstavnik astronomov v COPUOSu, je ob tem povedal, da “bo uvrstitev problema na agendo spodbudila vlade mnogih držav, da bodo ukrepale in se osredotočile na iskanje rešitve zaščite temnega in tihega neba.”

Čeprav se pet let morda sliši veliko—problem je tukaj in rešitve si želimo zdaj—je to najboljše, kar so lahko astronomi do sedaj dosegli. Upajo, da bodo pogovori dolgoročno vodili do bolj odgovorne in trajnostne uporabe nizke Zemljine orbite in pri tem pripomogli k ohranitvi nočnega neba. Pogovori bi tako lahko preprečili tudi drugo svinjanje neba, kot bi bili na primer velikanski oglasi na nebu.

Primer sledi satelitov, ujetih na sliko teleskopa GoChile (Univerza v Novi Gorici, Spika). Avtor: Jure Japelj

Naslovna slika: Pristno nočno nebo nad Paranalom, observatorijem Evropskega južnega observatorija. Avtor: ESO/P. Horálek

Vse novice