10.05.2024

Jure Japelj

Sončeva pega AR3664 je gromozanska. V dolžino meri okoli dvesto tisoč kilometrov; vzdolž pege bi lahko zložili kar 15 Zemelj. Tako velika je, da se lahko vidi brez povečave (Pozor: Sonca se nikoli ne gleda s prostimi očmi, temveč morate uporabiti zaščitno opremo). 

AR3664 je največja pega v trenutnem enajstletnem Sončevem ciklu. Če štejemo pege, opazimo, da se njihovo število periodično spreminja. Vsakih enajst let število doseže vrh—pravimo, da je Sonce v maksimumu—med obema vrhovoma pa njihovo število močno upade. Smo tik pred tem, da Sonce doseže maksimum, zato ni presenečenje, da se sem in tja pojavi tudi tako velika pega. 

Pege so območja, kjer Sončevo površje prebadajo magnetne silnice. Temperatura na teh območjih se nahaja med 2800 in 4300 stopinj Celzija, kar je nekoliko nižje kot preostalo površje (okoli 5600 stopinj Celzija), zato pege izgledajo temne. Magnetne silnice vsebujejo veliko energije. Včasih se zgodi, da se zapletejo in počijo, pri čemer se spusti ogromno energije v obliki svetlobe, delce plazme pa katapultira v vesolje. Pojav imenujemo Sončev blišč. Blišč včasih spremlja tudi koronalni izbruh snovi, dogodek, ki povzroči razdejanje na večjem delu površja Sonca in v vesolje izstreli veliko več plazme z magnetnimi polji.

Sončeva aktivnost v preteklih treh dnevih. Vir: spaceweather.com

Moč bliščev znanstveniki označujejo s črkami. Najbolj intenzivni so blišči razreda X. Nato pridejo blišči razreda M, C, B in A. Vsak razred je desetkrat šibkejši od prej. Znotraj vsakega razreda dodatno opišemo relativno intenzivnost blišča s številkami med 1 in 10.

Pega AR3664 je v zadnjem tednu zelo aktivna. Pojavilo se je več bliščev razreda X in nepregledno število bliščev razreda M. Pred nekaj urami je eksplodiral blišč razreda X3.98. Včeraj so bili na poti do Zemlje kar štirje koronalni izbruhi snovi, ki nas bodo dosegli v noči iz petka na soboto. Pričakujemo lahko visoko geomagnetno aktivnost.  

Zanimivo, da je pega velika vsaj toliko, kot znamenita pega iz leta 1859, ki jo je opisal Richard Christopher Carrington. Serija močnih bliščev, ki so izhajali iz pege, je povzročila najmočnejšo geomagnetno nevihto na Zemlji v moderni zgodovini. Če bi se takšna nevihta pojavila danes, bi povzročila ogromno škode na električni insfrastrukturi in na satelitih okoli Zemlje. A nemogoče je napovedati, kako močni blišči se bodo pojavili iz območja AR3664, še težje pa, kakšno geomagnetno nevihto bi ti povzročili.

Primerjava pege AR3664 in Carringtonove pege – slednja je narisana v črnobelem Vir: spaceweather.com

Zato zaenkrat brez panike. Namesto tega vas vabimo, da se zvečer odpravite na plano in se ozrete proti severu. Tam bi lahko tudi iz naših krajev videli severni sij. Jure Atanackov na svoji sveži spletni strani poroča, da bi severni sij lahko bil viden v noči iz petka na soboto. Seveda pa se razmere lahko hitro spremenijo, zato bodite na preži za novicami.

O tem, kako nastane severni sij in kako ga opazovati iz naših krajev, si lahko poslušate v pogovoru z Juretom Atanackom na radio Trst A.


Naslovna slika: Sončeva pega AR3664. Avtorstvo: spaceweatherlive.com

Vse novice