20.02.2024

Jure Japelj

V središču večine masivnih galaksij se nahaja supermasivna črna luknja. Včasih se luknji približa oblak plina ali zvezda. Močna gravitacija nesrečnega popotnika raztrga—snov se razpotegne v disk okoli črne luknje. Disk se močno segreje in seva svetlobo. Takšen vir svetlobe poznamo pod imenom aktivno galaktično jedro.

Pod določenimi, še ne najbolj dobro poznanimi pogoji je sevanje usmerjeno v dva ozka nasprotno usmerjena si curka. Če curek kaže proti nam, vidimo aktivno galaktično jedro kot izjemno svetlo. Takšnemu viru svetlobe rečemo kvazar. Ker so kvazarji zelo svetli, jih vidimo na izjemnih radaljah, najdemo jih celo v zelo mladem vesolju.

V nedavno objavljenem članku v reviji Nature Astronomy so astronomi predstavili prav poseben kvazar. Ne le da je najsvetlejši kvazar na nebu, izseva tudi največ svetlobe med vsemi znanimi kvazarji. Kvazar J0529-4351, kot so ga poimenovali, vsako sekundo izseva okoli 500 bilijonkrat več svetlobe kot Sonce. Tudi disk tega kvazarja ni kar tako, saj v premeru meri kar sedem svetlobnih let—če bi bila črna luknja na položaju Sonca, bi se disk raztezal skoraj do nam najbližje zvezde Alfa Kentavra.

Avtorji študije so izračunali, da mora kvazar J0529-4351 vsak dan pojesti eno zvezdo velikosti Sonca, da lahko sveti tako močno. Požrešnost se kvazarju kar pozna, saj ima maso nič manj kot 17 milijard Sonc.

Kako to, da so astronomi tako svetel kvazar odkrili šele zdaj? Ali ne bi pričakovali, da bi ravno najsvetlejše primerke svoje vrste odkrili najprej? “Presenetljivo je, da objekta tako dolgo nismo prepoznali, ko pa poznamo že okoli milijon kvazarjev. Prav rogal se nam je v obraz,” je povedal soavtor študije Samuel Lai.

Pri velikih pregledih neba imajo raziskovalci opravka s tako veliko podatki, da običajno uporabijo strojno učenje za identifikacijo posameznih virov svetlobe. Tako lahko hitro ločijo kvazarje od, na primer, zvezd. A če je nov kvazar svetlejši od vsega, kar smo poznali do tedaj, se bo takšni avtomatični analizi izmuznil. Astronomi so šele lansko leto posumili, da gre za kvazar, nova opazovanja z Zelo velikim teleskopom Evropskega južnega observatorija pa so sume potrdila.

Slika predela neba, kjer se je vsem na očeh skrival kvazar J0529-4351. Avtor: ESO/Digitized Sky Survey 2/Dark Energy Survey

Naslovna slika: Umetniška upodobitev kvazarja J0529-4351. Avtor: ESO/M. Kornmesser

Vse novice